Šimečka csalódott a Ficoval való találkozó után

Šimečka csalódott a Ficoval való találkozó után

Nyitókép: SITA

Robert Fico miniszterelnök, valamint a Progresszív Szlovákia (PS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselői ma a Kormányhivatalban tárgyaltak a készülő konszolidációs csomagról.

A találkozón részt vett Ladislav Kamenický pénzügyminiszter és Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes is. Az SaS párt elutasította a találkozón való részvételt. Kijelentette, hogy nem látja értelmét, hogy zárt ajtók mögött tárgyaljon Roberto Ficóval. Igor Matovič mozgalma nem kapott meghívást az ülésre.

Michal Šimečka a találkozó után csalódottságának adott hangot a kormány hozzáállása miatt.

„Egyetlen megtakarítási javaslatunkat sem fogadták el”

– mondta, hozzátéve, hogy a kormány képviselői nem mutattak érdeklődést elképzeléseik iránt.

„Csak el akarján szedni a pénzt az emberektől az áfa növelésével”

Hírdetés

– jelentette ki a PS elnöke, aki takarékoskodásra szólította fel a kormányt. Egyúttal megjegyezte, hogy ha a kormány nem képes megoldani a konszolidációt, adja át az ellenzéknek a hatalmat.

Az ülésen a KDH saját. öt pontos javaslatát ismertette, amelyek között szerepel például a közszférában foglalkoztatottak számának csökkentése és az adóbeszedés javítása. A KDH elnöke, Milan Majerský elmondta, a tárgyalások tartalmasak voltak, és bízik a pozitív eredményekben.

Robert Fico miniszterelnök a találkozó után azt mondta, hogy nem hallott konkrét konszolidációs javaslatot a PS-től és a KDH-tól sem. Szerinte azonban az ellenzéki vezetők jelenléte az ülésen azt jelezte, hogy ők is felismerik a konszolidáció szükségességét.

„2,7 milliárd eurót kell valahol találnunk”

– hangsúlyozta Fico. Egyúttal jelezte, elképzelhető, hogy a parlamentben módosító javaslatokkal csökkentik a könyvere és szállásra kirótt adó nagyságát.

A kormányfő szerint az ellenzék a találkozón elmulasztotta bemutatni, hogyan lehetne jobban konszolidálni. A tárgyalások tehát nem hoztak jelentős előrelépést a kormány és az ellenzék közötti megállapodás felé a konszolidációs intézkedések kérdésében.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »