Šimečka: A kultúra területén tarthatatlan a helyzet, fokozni fogjuk a nyomást

Šimečka: A kultúra területén tarthatatlan a helyzet, fokozni fogjuk a nyomást

A kultúra területén tarthatatlan a helyzet, ezért fokozni kell a nyomást – jelentette ki az ellenzéki PS elnöke és a parlament alelnöke, Michal Šimečka, miután újabb sikertelen kísérletet tettek Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) visszahívására.

Šimečka a parlamenttel és a Szlovák Köztársaság polgáraival szembeni tiszteletlenségnek tartja, hogy a koalíciós képviselők és a kulturális miniszter nem jött el a visszahívásáról szóló ülésre. Szerinte nem csodálkozhatnak azon, ha továbbra is tüntetéseket fognak szervezni. A PS még a szeptemberi ülés kezdete előtt egyeztet a többi ellenzéki párttal, hogy folytatják-e tevékenységüket. Nem zárta ki újabb rendkívüli ülés összehívását vagy egy újabb tüntetés megszervezését.

„Minden újabb nap, amikor a kulturális és az igazságügyi miniszter hivatalban van, rossz nap a szlovák kultúra és igazságszolgáltatás szempontjából Szlovákiának. Nem tartom kizártnak, hogy további tüntetéseket szervezünk, mert a helyzet riasztó, különösen a kultúra területén” – mondta Šimečka az újságíróknak.

Hírdetés

Szerinte a kulturális közösség tiltakozik Šimkovičová ellen. A képviselő azt is felrója neki, hogy a Szlovák Nemzeti Színháznak nincs megfelelő irányítása.

Šimkovičová és Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter menesztéséről a parlament csak a szeptember 10-én kezdődő rendes ülésén tárgyal. A képviselők szerdán, az újabb próbálkozás során sem voltak határozatképesek.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »