Siklós Gabriella: a vízügy munkatársai a felső szakaszon már bonthatják a megerősítéseket

Siklós Gabriella: a vízügy munkatársai a felső szakaszon már bonthatják a megerősítéseket

Ütemesen apad a Duna a felső szakaszokon, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő.

„Baján hamarosan tetőzik az árhullám, a tetőző vízállást a szakemberek kora délután környékére várják, 923 centiméter körüli értékkel” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban. Hozzátette, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy centiméterre pontosan nehéz a tetőzés mértékét megmondani. De ez is harmadfokú, azaz a legmagasabb árvízkészültséget igényel, éjjel-nappal jelen van a vízügy figyelőszolgálata.

A helyzetre a „kritikus” szót talán már nem szükséges használni, viszont a fokozott figyelmet továbbra is fenn kell tartani egy-két napig – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének vezetője is minden reggel elmondja a kollégáknak, hogy amíg bárhol másodfokú készültséget indokol a vízállás, addig senki figyelme nem lankadhat egy másodpercre sem.

Ugyanakkor a Duna felső szakaszán már felgyorsult az apadás, mivel nincs utánpótlása a víznek.

Hírdetés

Az OVF szóvivője szerint Budapesten még harmadfokú a készültség, bár ennek elrendeléséért a főváros felel, a felsőbb szakaszon viszont már csak másodfokú. Ott már apad a víz, és a vízügy munkatársai már megkezdték az állami védvonalakon a homokzsákok, nyúlgátak, bordás megtámasztások, megerősítések visszabontását.

Siklós Gabriella arra is kitért, hogy a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, vagy nem volt a közelében árvízi jelenség, az önkormányzatok már el is kezdhették visszabontani. Azok viszont, amik érintkeztek az árvízzel, veszélyes hulladékként kezelendők, ezeknek a megsemmisítéséről a megfelelő cégek, az önkormányzatok, illetve a vízügy gondoskodik.

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 22-28. Forrás: MTI

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 22-28. Forrás: MTI
A szóvivő a Lajta esetében is azt mondta, hogy

már apad a víz, fellélegezhetnek az ott dolgozó munkatársak. Itt szintén elkezdték az ideiglenes erősítések visszabontását.

A szóvivő elmondta: az árhullám a holnapi napon hagyja el az országot Mohácsnál, ott holnap tetőzik a folyó. Leszögezte, az OVF megvárja, hogy mindenhol levonuljon az ár, hogy csökkentsék a készültségi fokozatot, de mindaddig nem lankadhat a figyelmük, amíg már nem fog gondot okozni. Megjegyezte, ez valószínűleg a hét második felében várható. Napot még nem szeretett volna konkrétan megjelölni, de mint mondta, lehetséges, hogy a hétvége első napján.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »