Sepsiszentgyörgyön marad az adószint, változik a parkolási rend

Sepsiszentgyörgyön marad az adószint, változik a parkolási rend

Közvitára bocsátja Sepsiszentgyörgy önkormányzata a jövő évre érvényes helyi adók és illetékekre vonatkozó határozattervezet, amely a parkolóhelyekkel kapcsolatos több módosítást is magába foglal. Az önkormányzat elképzelése szerint az év elejétől úgynevezett nullás parkolási övezetet alakítanak ki a városközpontban. Az érintett utcákban érvényüket vesztik az eddig elfogadott hosszabb távra kiváltható bérletek – kivételt képeznek az ott lakók – és a parkolás időtartamát is legtöbb két órára korlátozzák. Szintén a rendelkezések értelmében a volt Bodok szálló előtti parkoló esetében az óradíjat is megemelik, illetve várhatóan sorompóval ellenőrzik majd a használatot. Az önkormányzat az új szabályokkal azoknak szándékszik segítséget nyújtani, akik rövid időre érkeznek járművükkel a városközpontba, és jelenleg nehezen találnak parkolóhelyet. Ugyanakkor az ingatlanadó 2022-ben is a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten marad, nem változik a járművek után fizetendő illetékek szintje sem, sem a természetes, sem a jogi személyek esetében.

Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtóértekezletén számolt be arról, hogy a tervezetbe foglalt rendelkezések az 1918. December 1. utcán (a Szent György tér és az egykori Bodok Szálló közötti terület), a Gróf Mikó Imre utcában és a Szent György téren (a Sugás áruház előtti rész) található díjköteles parkolókra vonatkoznak. A használati díj nem változik, de érvényüket vesztik a parkolóbérletek, az autósok pedig legtöbb két egymást követő órára vehetik igénybe a helyeket. Az úgynevezett nullás övezetben lakók esetében az új előírások – melyek január elsejétől lépnek érvénybe – nem hoznak változást, ők továbbra is ugyanazon az áron vásárolhatják meg a parkolóbérletet és használhatják. Ugyanez nem érvényes azokra, akinek az említett övezetben van a munkahelye, ők a bérletükkel csak a szomszédos utcákban található díjköteles helyeket vehetik igénybe (Csíki utca, Gábor Áron utca, Gödri Ferenc utca, Olt utca).

Továbbá elmondta: a volt Bodok szálloda előtti parkolóban megnövelik a használati díjat, óránkénti 5 lejre, illetve a tervek szerint a bejárathoz egy sorompót is elhelyeznek. A bérletek ez esetben is érvényüket vesztik. Újságírói kérdésre Antal Árpád rámutatott: nyilván, előfordulhat az is, hogy lesznek olyanok, akik a két órás időtartamon túl is fizetnek majd, hogy a gépkocsijuk a parkolóban maradhasson, de számolniuk kell azzal, hogy magasabb díjat kell majd fizetniük. Szintén a sajtó felvetésére elmondta, a Bodok szálló előtti parkolóban alkalmazott megoldás nem egyedi, nagyobb városokban már jó ideje jellemző, hogy azok, akik minden áron a központi parkolókban akarják hosszabb időre hagyni a járműveiket, fizessenek többet, és a településen érvényes bérletek ezeken a helyeken ne legyenek használhatóak.

Hírdetés

A polgármester kifejtette,az önkormányzat szempontjából a változtatásoknak nincs köze a bevételek növeléséhez. A városi költségvetés kevesebb, mint egy százalékát teszik ki a parkolási díjból és bérletekből befolyó összegek. Azok megsegítése érdekében döntöttek az új szabályok bevezetése mellett, akik rövid időre ügyeket intézni jönnek a belvárosba. Számukra fontos, hogy találjanak parkolóhelyet a város ezen területén, és ne az itt dolgozók foglalják el a helyeket nyolc órán keresztül – fogalmazott.

Az említett módosításokon túl az önkormányzat a belvárosi részen több parkolóhelyet kerékpárelhelyezővé alakít át, illetve a Gödri Ferenc utcát egyirányúvá teszik a Gróf Mikó Imre utcától a Kriza János utca irányába. Ezzel az intézkedéssel 30 új parkolóhely hoznak létre a Gödri Ferenc utcában.

Az előző évekhez hasonlóan, 2022-ben is törvény által megengedett legalacsonyabb szinten marad az ingatlanadó, és nem változik a járművek után fizetendő illetékek szintje sem a természetes, sem a jogi személyek esetében – jelentette ki Antal Árpád. Példaként a polgármester elmondta: egy kétszobás sepsiszentgyörgyi lakás esetében a jövő évben fizetendő adó, annak függvényében, hogy a város melyik körzetében található, 114 lej és 129 lej között lesz. Ehhez képest az adótörvény által megengedett maximális határ 279 és 319 lej között van ugyanezen lakás esetében. Ez lakásonként évi 165 és 190 lej közötti megtakarítást jelent. A száz négyzetméteres magánházak esetében például a sepsiszentgyörgyi adó és a törvény által megengedett maximális adó közötti különbség még nagyobb. A helyi adó 167 és 191 lej közötti, míg a törvény által megengedett maximális összeg 416 és 475 lej között lenne évente, azaz 250 lejjel több, mint jelenleg Sepsiszentgyörgyön.

Egy új adónemet is bevetnek viszont a jövő évtől. A szálláshelyeket működtető vállalkozókkal való egyeztetések nyomán döntöttek úgy, hogy bevezetik a turisztikai adót. Ezt az idelátogató turisták fizetik majd, minden vendégéjszaka után. Az egyezség értelmében a szállásdíj 2 lej lesz éjszakánként minden 14 év feletti turista számára, melyet a szállodai szolgáltatások árával együtt kell majd fizetni. A turisztikai adóból befolyó összeget a helyi költségvetésből származó forrásokkal egészítik ki, és a teljes összeget a szállodatulajdonosok döntésének megfelelően a város turisztikai népszerűsítésére fordítják.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »