Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Népi Együttes

Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes a XXXIII. Népzene- és Néptánctalálkozó keretében november 10-én és 11-én Sepsiszentgyörgyön lép fel.

Hetényi Milán, az Együttes énekes-szólistája előzetesen közölte, pénteken a Hajnali hold című darabbal mutatkoznak be, szombaton este az erdélyi témájú Kolozsvári piactéren című produkcióval. Emellett felhívta a figyelmet a Néptáncaink nyomában című, interaktív ismeretterjesztő programra, melyet szombaton koradélután tűznek műsorra. A fiataloknak szóló előadás célja, hogy az ifjabb nemzedék is tiszta forrásból ismerhesse meg a néphagyományt.

Hírdetés

A Hajnali hold egy nagyon komplex táncszínházi darab, amiben a néptánc mellet a kortárs táncelemek, a közös éneklés és a prózai-drámai részek is helyet kapnak. A darab egyben a női léleknek, a nők életciklusainak lírai bemutatása. Az összeállítás Orza Călin neves sepsiszentgyörgyi koreográfus-rendezőt is dicséri. A művésszel korábban is eredményesen dolgoztak együtt, például az Édeskeserű című, 2009-ben bemutatott produkcióban, aminek társkoreográfusa volt, tette hozzá Hetényi Milán.

A Magyar Állami Népi Együttes, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetése úgy döntött, hogy ha már a végeken, a legkeletebbi magyar városban járnak, akkor visszafelé több helyen is bemutathatnánk a Hajnali hold című darabot. A gondolatmenetet folytatva egy nagyobb szabású erdélyi turné körvonalazódott, így Sepsiszentgyörgy után Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Aradon is bemutatkoznak. (sz.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »