Segíts, hogy segíthessünk

Segíts, hogy segíthessünk

A fenti címmel szervezett szakmai képzést a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Fülekkovácsi Alapiskola alsó tagozatos pedagógusok számára. A képzést Gyetvai Anna pszichológus vezette, aki szakmai útmutatót nyújtott a motivációhoz és önmotivációhoz, illetve játékokat, technikákat mutatott a mentális egészség megőrzésére, a kiégés megelőzésére, a békés kommunikációra és problémamegoldásokra.

Hajdók Hajnalka, a Fülekkovácsi Alapiskola igazgatója portálunknak elmondta, azért tartotta fontosnak a továbbképzés megszervezését, mivel a környéken magyar pedagógusok számára nem volt lehetőség hasonlóra jelentkezni. Kapóra jött neki a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének felhívása, mely szerint pályázni lehet szakmai továbbképzés megszervezésére.

„Azzal a céllal szerveztük, hogy ne veszítsük el a motivációnkat, hogy helyt tudjunk állni minden nap az iskolában, bástyái tudjunk lenni a ránk bízottaknak. Hiszen a pedagógusoknak is szükségük van egy kis szellemi feltöltődésre, iránymutatásra a mentális egészségük karbantartására” – nyilatkozta az igazgató.

A szakmai napon 10 pedagógus vett részt Fülekkovácsiból, Füleksávolyból, Bénáról. A jelenlévők különféle játékokon keresztül tapasztalhatták meg az érzelemkezelést, a csoportmunkát, az erőforrások felfedezését, a kreativitást, a memóriafejlesztést, az élménypedagógiát, az együttműködés fontosságát. Majd egy elméleti összefoglalóban a nap végén megbeszélték, hogy melyik játéknál mire érdemes figyelni, hogyan tudják használni ezeket az aktivitásokat a pedagógiai munkában.

Hírdetés

„Érzelmi hullámokkal átszőtt, tanulással és önfejlesztéssel egybekötött kellemes napot, képzést tudhatunk magunk mögött. Semmi nem volt kötelező, mégis mindenki aktív résztvevője volt a feladatoknak, melyeket egyénileg, párban és csoportosan végeztünk. Még több, hasonló típusú találkozásra lenne szüksége a pedagógusoknak is, amelyből erőt, energiát merítenek, feledteti velük az egyre több rájuk nehezedő feladatokat, problémákat” – mondta Gál Veronika.

„Nagyon vártuk már ezt a képzést, jól szórakoztunk, sokat tanultunk, jobban megismertük egymást, és önmagunkat is. Szükség van az ilyen jellegű találkozásra, mert a kisiskolás pedagógusok nagyon le vannak terhelve, főleg mi vezetők, akik önmagunkra vagyunk utalva igazgatási, szervezési, es adminisztratív munkában is. Az önismereti gyakorlatok rávilágítottak néhány praktikus dologra, miként tudjuk a problémáinkat, nehézségeinket az erősségeinkkel megoldani, kompenzálni. Még kiemelném, hogy nincs számunkra egy tanácsadói szerv, amely speciálisan segítené a kisiskolákat. Szerencsére mi jó kapcsolatot ápolunk a többi kisiskolával, kölcsönösen segítjük egymást, megosztjuk tapasztalatainkat” – nyilatkozta Csányi Ildikó.

Ha a pedagógus mentálisan rendben van, akkor kreatívabb, jobban tudja végezni a munkáját. A tanfolyamon tanult technikák alkalmazásával kezelni tudjuk a negatív hatásokat, a nyomást, amely az iskolánkban nehezedik ránk és ez által pozitívabb hangulatban, nyitottabban, jobban odafigyelve, feltöltődve, erőnkben megújulva tudjuk folytatni a munkánkat”

– emelte ki Bódi Andrea.

„Napjainkban, amikor ennyi bizonytalanság vesz körül minket, pl. nem tudhatjuk a holnapi napot hány kollégával kezdjük, hogyan kell szerveznünk a tanítási napokat…nagyon nagy szükségünk van a megerősítésekre. Nemcsak mi intézményvezetők, de a pedagógus kollégák és valahogy a gyerekek is érzik ezt a bizonytalanságot, mert érezhetően nehézkesebb a munka. Ami sajnos az elmúlt két évben nem volt folyamatos, sok volt a kihagyás, az iskolai élettől merőben eltérő szokások alakultak ki a gyerekekben. Ezért fontos, hogy megújuljunk, új módszereket keresve folytassuk munkánkat” – hangsúlyozta Hajdók Hajnalka, aki zárásként elmondta, a kipróbált aktivitásokat a gyerekekkel is el tudják játszani, általuk megfigyelhetik a csoport dinamikáját, az érzelmeiket, hogy hogyan tudják kezelni a pozitív-negatív érzéseiket, a fesztültséget, illetve meg tudják erősíteni őket abban, amiben jók.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »