Segítők konferenciája (Házasság hete)

Segítők konferenciája (Házasság  hete)

Szakmai konferenciával kezdődött az idei házasság hete rendezvénysorozat, melynek szombati, nulladik napján bemutatkoztak egymásnak a Sepsiszentgyörgyön működő családsegítő intézmények és civil szervezetek, valamint egy online előadás és könyvbemutató is része volt a programnak, továbbá Makkai Péter a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára is bejelentkezett interneten keresztül, tájékoztatva a jelenlévőket a minisztérium családokat támogató programjairól.

Makkai Péter büszkén jelentette ki, hogy egy korábbi sepsiszentgyörgyi kezdeményezés nyomán, az RMDSZ javaslatára jött létre a családügyi minisztérium Bukarestben, mely a családalapítástól időskorig rengeteg támogatást nyújt a családoknak, házasoknak különböző pénzügyi hitelek, biztosítási kedvezmények, pályázatok formájában, azonban ezeket csak akkreditált szervezetek, szolgálatok igényelhetik, ezért fontos, hogy mindenki ebbe az irányba tervezze a jövőt.

A belvárosi református templomban dr. Lakatos Csilla klinikai szakpszichológus, családterapeuta, lelkész A házasság mint a család és a társadalom alappillére című előadását abból a bibliai idézetből indította, hogy nem jó az embernek egyedül, majd a családról,mint az egyén életének, egészségének egyik legfontosabb védőfaktoráról értekezett, és a házastársi kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Mint megtudhattuk, az utóbbi évek demográfiai változásai nem sok jóval kecsegtetnek, ezért rendkívül fontos szerepe van a házasság hetéhez hasonló rendezvényeknek, az erős szociális háló kialakításának, mely megtarthatja a családokat.

Dr. Kondor Ágota vallástanár, egyetemi adjunktus, önkormányzati képviselő szerint elindult egy olyan folyamat Sepsiszentgyörgyön, mely egyre több támogatásban részesíti az itt élő házasokat, családokat, minden téren arra ösztönözve őket, amit a rendezvény idei mottója oly frappánsan foglal össze: maradjunk együtt. „Tehát feladatunk van, úgy is, mint házasoknak, és úgy is, mint a házasok segítőinek” – fogalmazott a szakember.

Hírdetés

Péterfi Ágnes unitárius lelkész rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy a héber házasság szóhoz az elhordozni, cipelni jelentés társul, a konferencián jelen lévő szervezetek képviselőinek pedig az örömök és a nehézségek elhordozásában is segíteniük kell a családokat azzal a hittel, erővel és bölcsességgel, amit a Jóisten ad.

A bemutatkozások során a Bonus Pastor Alapítvány helyi támogató csoportját, a szenvedélybetegek hozzátartozóinak csoportját, a Turul Iroda két családokat segítő programját, a Máltai Szeretetszolgálat A család mint esély elnevezésű kezdeményezését, a Diakónia Keresztyén Alapítvány különböző szolgáltatásait, a Kovászna megyei szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóság legfontosabb céljait, valamint egy négyéves projektjét, az Irgalmas Szamaritánus Keresztyén Egyesületet, a Gondviselés Segélyszervezet családsegítő törekvéseit, a Caritas sepsiszentgyörgyi fiókjának programjait, a Bölcső és Vár Egyesület, valamint a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének tevékenységét ismerhettük meg.

A nap végén tartották az online könyvbemutatót. Balogh Klára, Hézser Gábor, Krasznay Mónika: Beszélgetések a családról. Gondolatok, tapasztalatok, kérdések a családterápiáról és lelkigondozásról című kötetéről Pál Tünde pasztorálpszichológus, a Hármas Kötél Családközpont és a sepsiszentgyörgyi Házasság Hete Mozgalom koordinátora faggatta a szerzőket. Sok kérdés felmerült a beszélgetés során: a közös nyelv kialakításának szerepe a családon belüli beszélgetésekben; „Isten mint pótolhatatlan erőforrás” bevonása a házasságokba; a tágabb közösség felelőssége a házasságok működésében; a házasság mint fazék, mely csupán keretet ad annak, ami benne fő…

A szervezők bíznak benne, hogy ez a konferencia fontos szerepet játszik annak a sepsiszentgyörgyi erős szociális hálónak a kialakításában, melyről régóta álmodnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »