SaS: Az SNS csatlakozhat Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter leváltásához

A kormánypárti SNS csatlakozhat Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter leváltásához az erről szóló rendkívüli parlamenti ülésen – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Tomáš Szalay, az SaS képviselője. Ezzel Andrej Dankónak, az SNS elnökének kijelentéseire reagált, aki egy vasárnapi vitaműsorban ismételten bírálta Dolinkovát.

Szalay szerint legalább öt ok van a miniszter leváltására, például a trencséni kórház kaotikus működése, az Általános Egészségbiztosító helyzete, a helyreállítási terv csődje, a rossz betegellátás és a pályázatok késése.

„Az egészségügytől 260 millió eurót vonnak el a konszolidáció keretében. Micsoda véletlen, pontosan ennyibe kerül az új tárca, a sportminisztérium éves fenntartása” – mutatott rá Szalay. Dolinkovát azért is bírálta, mert a konszolidációs csomag összeállításakor nem védte meg az egészségügyet. „Úgy kellett volna harcolnia, mint egy anyatigrisnek” – mondta. Szerinte a miniszterben nem bíznak az egészségügyi dolgozók sem.

Hírdetés

Szalay szerint a konszolidációt nem szabad az egészségügy rovására végrehajtani, akkora összeget kell meghagyni számára, amekkorát az SaS két éve javasolt. „Nem hinném, hogy az államnak kellene megszabnia, ki mennyi fizetést kap az egészségügyben” – tette hozzá.

Danko vasárnap ismételten bírálta Dolinkovát. „Egyszerűen nincs koncepció, és ki kell mondani, az egészségügyben tűnik el a legtöbb pénz” – jelentette ki. Hozzátette viszont, hogy az SNS nem csatlakozik a parlamenti leváltáshoz. Danko állítja, hogy politikai nyomást gyakorolnak Dolinková távozása érdekében, és várja, hogyan oldja meg a helyzetet Matúš Šutaj Eštok, a Hlas elnöke.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »