A szászországi Vechtában ünnepeltek szerzetesi fogadalmat a magyar domonkosok

A szászországi Vechtában ünnepeltek szerzetesi fogadalmat a magyar domonkosok

Szeptember 14-én, szombaton, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén a vechtai domonkos kolostorban (Németország) Csáki Attila két külföldi rendtársával együtt letette első szerzetesi fogadalmát a Prédikátor Testvérek Rendjében a német tartományfőnök, Peter Kreutzwald OP kezébe, Andrzej Kostecki OP magyar vikárius jelenlétében.

Mintegy 150 ember előtt mondott egyértelmű „igen”-jével Csáki Attila időlegesen elkötelezte magát a Prédikátorok Rendje mellett, amellyel az elmúlt tizenhárom hónap novíciusképzése alatt intenzíven megismerkedett. Magyarországról is számos rokon, barát, domonkos szerzetes és nővér utazott el a vechtai (Alsó-Szászország) kolostorba, hogy részt vegyen az ideiglenes fogadalom ünnepén.

A tartományfőnök így foglalta össze az új fogadalmas testvérek motivációját: „Megígéritek, hogy Jézus szavait veszitek mércének, és életeteket az ő életéhez igazítjátok? Megígéritek, hogy életetekkel és szavaitokkal hirdetni fogjátok az evangéliumot az emberek üdvösségére, mert ez a Prédikátorok Rendjének értelme és karizmája?” A tartományfőnök kiemelte, hogy a mai világ nehézségei közepette, amikor az emberek gyakran küzdenek az Istenbe vetett hittel, a domonkosok feladata az, hogy hiteles tanúi legyenek Isten szeretetének.

Csáki Attila Kecskemétről származik, belépése előtt Budapesten matematikát, Esztergomban teológiát tanult. 2023. augusztus 6-án, az Úr színeváltozásának ünnepén, Sopronban öltöztette be Andrzej Kostecki OP tartományi vikárius.

Hírdetés

A fogadalomtétel után Attila testvér két rendtársával, Josef és Xaver testvérrel a bécsi rendházba költözik, ahol az apostoli munka és a rendi feladatok mellett doktori tanulmányokat is folytat.

A domonkosok több mint 800 éve vannak jelen Magyarországon, jelenleg Sopronban és Debrecenben működnek közösségekben, ahonnan intenzív kapcsolatokat ápolnak a Domonkos Család másik két ágával, a domonkos nővérekkel és a világi testvérek közösségeivel.

Forrás: Domonkosok.hu

Fotó: Rainer Buck

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »