Salvini szerint szép időszak köszöntött az olaszokra

Salvini szerint szép időszak köszöntött az olaszokra

Sajtótájékoztatókon összegezték a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek és a jobboldali koalíció győzelmét a pártok vezetői hétfőn, Matteo Salvini, a Liga vezetője maradását, a Demokrata Párt főtitkára pedig távozását jelentette be.

Enrico Letta a választások másnapját szomorúnak nevezte Olaszország és Európa számára. Hangsúlyozta, hogy az olasz választók egyértelműen a jobboldalt választották, így jobboldali kormánya lesz az országnak. Kifejtette, hogy a Demokrata Párt (PD) „kemény” ellenzéki munkát folytat majd. „Nem engedjünk, hogy Olaszország kilépjen Európa szívéből” – hangoztatta.

A PD-t 2021 óta vezető Letta bejelentette, hogy a pártot elvezeti a jövő tavaszra kitűzött kongresszusig, amelyen azonban már nem jelölteti magát. A PD története eddigi leggyengébb eredményét, valamivel több mint 19 százalékot ért el. Enrico Letta hétfőn telefonon gratulált Giorgia Meloninak.

A Liga vezetője elismerte, hogy nem elégedett a párt kilenc százalék alatti támogatottságával, de hozzátette, hogy nem áll szándékában lemondani. Bejelentette, hogy azonnal megkezdi az egyeztetést Giorgia Melonival a közös kormány felállításáról. Keddre összehívta a Liga szövetségi tanácsát is. Nem titkolta csalódását a Liga gyengülése miatt Luca Zaia venetói kormányzó, a párt politikusa, aki szerint „komolyan meg kell vizsgálni” a szavazatvesztés okait. A La Repubblica napilap adatai alapján a Liga hagyományos választói térségeiben, Veneto és Lombardia tartományokban az Olasz Testvérek (FdI) kétszer annyi szavazatot kapott, mint Salvini pártja, Friuli Venezia Giulia tartományban pedig háromszor annyit.

A győztes Giorgia Meloni a hétfőn hajnalban mondott első beszéde után közösségi oldalán jelentkezett. Bejegyzésében azt hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek több mint 26 százalékos támogatásával a választók nagy felelősséget adtak a pártnak.

Hírdetés

Az FdI elnöke megosztottság helyett összefogást sürgetett olaszok és politikai erők között a Giorgia Meloni szerint rendkívül összetett gazdasági, társadalmi helyzetben.

A La Repubblica címe szerint Meloni „megszerezte” Olaszországot, a Corriere della Sera úgy vélte, Giorgia sakk-mattot adott az összes többi pártnak, a jobboldali Il Giornale szerint egy nő kezébe került a modern jobboldal útra indítása. A napilap rámutatott, hogy Giorgia Melonira nehéz feladat vár a nemzetközi gazdasági és politikai színtéren, amit súlyosbít, hogy eddigi pártvezéri szerepét mostantól koalíciós vezetői szereppé kell átalakítania.

A La Repubblica szerint az FdI-vel változni fog Róma geopolitikai pozíciója, valamint újdonságot jelenthetnek a nemzeti gazdaságot védelmező intézkedések.

A parlamentből kimaradt nagy nevek között szerepel Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) egykori vezetője, a Draghi-kormány külügyminisztere, valamint Emma Bonino, akinek Europa+ nevű pártja nem érte el a háromszázalékos küszöböt.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »