Sajtóközlemény: Megérkezett az új Porsche Panamera

Sajtóközlemény: Megérkezett az új Porsche Panamera

Sajtóközlemény: Megérkezett az új Porsche Panamera Kulcsár Péter2024. 03. 28., cs – 18:43

Március 20-án, szerdán, rendhagyó módon a Porsche márka szlovákiai importőre egy vadonatúj terméket dobott piacra Szlovákián. A pozsonyi M. R. Štefánik repülőtér két kifutópályájának egyikén „landolt” a várva várt új Porsche Panamera. A különleges modell harmadik generációját a repülőtér 3190 méter hosszú kifutópályáján mutatták be. A repülőtér kifutópályáinak hossza lehetővé teszi a nagyméretű, hosszú távú járatokat teljesítő repülőgépek leszállását is.  Ezúttal, az M. R. Štefánik repülőtér történetében először itt mutatták be a Porsche régóta várt új modelljét is.

Mint a székben és a pilótafülkében egyszerre: A legdinamikusabb sedan

Az új Porsche Panamera hagyományosan mindkét világ legjobb tulajdonságait kínálja. A vezető értékelni fogja a dinamikai csúcsteljesítmény és a sportlimuzin kínálta lehetőségeket. Ugyanakkor a Panamera harmadik generációja még erősebb E-Hybrid hajtásláncokat és új, nagyteljesítményű futóműrendszert kínál. A Porsche így reagál a hatékony és dinamikus E-Hybrid hajtásláncok iránti, több piacon is rendkívül nagy keresletre, így a Panamera 4 E-Hybrid és a Panamera 4S E-Hybrid modellek a bevezetéstől kezdve azonnal elérhetőek. A Panamera Turbo S E-hybrid júliusban, a népszerű GTS modell pedig ősszel kerül bemutatásra. A Panamera összesen négyféle teljesítményű változatban lesz elérhető ezzel a fejlett hajtáslánc-technológiával. Az előző generációhoz képest valamennyi Panamera E-Hybrid modell nagyobb elektromos hatótávot, nagyobb töltési sebességet kínál, ami egy új, 25, 9 kWh (bruttó) kapacitású nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető. Hasonló térben mintegy 45 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít.

A motorosok is elégedettek lesznek az autó gyorsabb reakciójával a gázpedál lenyomásakor, és minden bizonnyal a szinte minden téren javuló vezethetőséggel is. A különlegesség kedvelői valószínűleg a Turbo E-hybrid legerősebb négyliteres benzines, V-8-as, turbómotor Turbo E-hybrid változatot kedvelik majd a legjobban, amely számos fejlesztésen esett át a Porschénél. Ezt a változatot egy 25,9 kilowattórás akkumulátorral ellátott villanymotor egészíti ki. A csúcsmodell hajtásláncának összteljesítménye lenyűgöző 500 kW (680 LE) teljesítményt és 930 Nm nyomatékot kínál. Gondolatban visszatérve a pozsonyi repülőtérre, a Panamera Turbo E-Hybrid alig 36,5 másodperc alatt 315 kilométeres végsebességgel szelné át a repülőtér fő kifutópályáját. Ez pedig pokolian nagy sebesség!

Újgenerációs lengéscsillapító: olyan kényelem, mint a repülőgép első osztályán

A Porsche az új Panamera minden változatát szériafelszereltségként adaptív, kétkamrás légrugózással kínálja, beleértve a Porsche Active Suspension Management rendszert is. A kétszelepes technológia szétválasztja a lengéscsillapítók visszahatását és összenyomását, így még szélesebb tartományt kínál a kényelem és a sportosság között: a rendszer jelentősen tompítja a keresztirányú ütközések hatását, miközben dinamikus vezetési helyzetekben nagyobb karosszériastabilitást biztosít.

Hírdetés

Nagyszerű hír, hogy az autó vezethetősége tovább fokozható az opcionális összkerékmeghajtással. Ha a technika világa néha érthetetlen az Ön számára, a következő példával egyszerű magyarázatot kínálunk. A lengéscsillapítók akár 13 Hz-es frekvenciával is működnek, ami azt jelenti, hogy másodpercenként akár 13-szor is képesek módosítani beállításaikat, és így villámgyorsan reagálnak az adott vezetési helyzetre és útfelületre.  Ennek eredményeként a lengéscsillapító szinte teljesen elnyeli az egyenetlen útfelület okozta mozgásokat, és a járművet a vezetési manőverek során mindig vízszintes helyzetben tartja. Az új Panamera így egy limuzin kényelmét ötvözi egy valódi sportautó élményével.

Az érzékeny gyomrú vezetők vagy utasok számára a Porsche kivételes megoldást kínál. Váratlan gyorsulás esetén az új Panamera olyan lengéscsillapító módot kínál, amely képes kompenzálni a gyorsulás okozta kellemetlen érzéseket. Az utasok az ilyen gyorsulást gyakran kellemetlen érzésként élik meg a gyomrukban. A gyorsulást így jobban élvezik, és a kellemetlen mellékhatás talán nem is jelentkezik. Ebben a beállításban ugyanis az új Panamera úgy dől be a kanyarokba, mint egy motorkerékpár. Vagyis gyorsításkor lefelé billenti az autó elejét, lassításkor pedig lefelé az autó hátulját.

És a végén egy igazi meglepetés azoknak az úriembereknek, akik ajtót nyitnak a nők számára. Ha ki akarja nyitni az ajtót, hogy az érkező hölgy beszállhasson, a Porsche Active Ride lengéscsillapító rendszere olyan magasságba emeli a karosszériát, amely kényelmesebbé teszi a beszállást. Ez a finomítás igazi gyöngyszem és olyan részlet, amely teljessé teszi a Stuttgartból érkező újdonság kivételes hangulatát.

770 fényjelzés a pozsonyi repülőtér 13/31-es fő kifutópályáján a pilótákkal való első kapcsolatfelvétele céljából

Az M. R. Štefánik repülőtér 13/31-es futópályáját elsősorban köd esetén használják. Egy pilóta számára rossz időjárás esetén az első kapcsolat pontosan a 770 lámpa, amely nagyon fontos és hasznos a rossz időjárási vagy fényviszonyok közötti leszállásnál.

A Porsche a rossz időjárást és a rossz fényviszonyokat is kiválóan kezelte. Az új Panamera már alapfelszereltségként Matrix LED fényszórókkal van felszerelve. Opcionálisan azonban HD Matrix LED világítási rendszer is rendelhető, amely nagy felbontású megvilágítással és több mint 32 000 pixellel rendelkezik minden egyes fényszóróban, így a vezető minden időjárási körülmény között könnyebben lát a pilótafülkéből. A megvilágítás távolsága akár 600 méter is lehet. Az autógyártó az új modellben a vezetőtámogató rendszerek kínálatát is megerősítette. A standard sebességasszisztens például mostantól közlekedési táblák felismerésével is működik. Ha a rendszer aktív, a Panamera nem lépi túl automatikusan a sebességhatárt. Természetesen a Porsche számára a biztonság a legfontosabb. Így van ez az M. R. Štefánik repülőtéren történő leszálláskor is. A repülőgép leszállásakor a biztonság szempontjából fontos a fékezési viszonyok mérése. Télen a feltételeket egy speciálisan átalakított ötödik kerékkel rendelkező járművel mérik fel. A speciális kereket folyamatosan fékezik, miközben 96 kilométeres sebességgel halad a kifutópálya mentén, és olyan adatokat gyűjt, mint a kifutópálya felülete vagy a szilárd ütközések, amelyeket aztán kiértékelnek.

A németországi fejlesztők az új Panamera fékeinek újratervezésénél is a biztonságot tartották szem előtt, miközben a motor teljesítménye növekszik. Ez köszön vissza például a Panamera Turbo S-ben, amelyet alapjáraton felszerelt a versenypályákon tesztelt Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) rendszerrel. A féktárcsák mérete az első tengelyen 420 milliméter, a hátsó tengelyen 410 milliméter. Minden Porsche-rajongó tudja, hogy a gyári fejlesztők mindig is nagy hangsúlyt fektettek a gumiabroncsokra, mivel azok igen jelentős hatással vannak a kezelhetőségre, ezért nagy jelentőséget tulajdonítanak nekik a futóművek fejlesztésénél. Ez az oka annak, hogy az új Panamera modellekben továbbfejlesztett gumiabroncs-generációt használnak, amely növeli a kényelem és a sportosság közötti sávszélességet, ugyanakkor alacsonyabb gördülési ellenállást is kínál. A Porsche így először kínál sportgumikat lágyabb gumikeverékkel és optimalizált futófelületi mintázattal, amelyeket kifejezetten az új Panamera számára fejlesztettek ki. 

Az új Panamera valóban a legapróbb részletekig kifinomult. A gumiabroncsoktól kezdve a világításon és a segédrendszereken át a vezetési élményig. Ismét stílusosan mutatkoztak be Stuttgartban, öröm kipróbálni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »