Sajókám, mi folyik ma magában?

Sajókám, mi folyik ma magában?

Hacsek és Sajó egy belvárosi kávéházban beszélgetnek, felettük festményen jelenik meg a pozsonyi Szamárdomb. Hacsek kérdezi: „Sajókám, mi folyik ma magában? Mert nekem úgy tűnik, lassan megfullad a magányban. Magára nem figyel az egész szamárdombi nagy bagázs, és hogy így van, ez egészen égbekiáltó nagy blamázs”. 

Fekete-fehér rajzolt képkockák pörögnek, csak a Sajót festi rozsdaszínűre az elfogyasztott „Siderit-snapsz”. A miliő és a zene hangulata megidézi a 20. század 30-as éveinek közkedvelt kupléit. Egészen a refrénig, ami szétveri ezt a kávéházi, nosztalgikus idillt. Elhallgat a nagybőgő, üvölt a dob, sírnak a gitárhúrok, zokog a klarinét. Egy zenész erkölcsi kiállása egy dalban – erről szól a „Hacsak egy Sajó”.

Kaprálik György komáromi énekes-dalszerző, a Ponyvalegény együttes frontembere megkeresésünkre elmondta, annak ellenére, hogy egyáltalán nem olvas híreket, a Sajót érintő környezeti katasztrófa híre hozzá is eljutott. Az, hogy mennyire tragikus a helyzet, májusban vált világossá számára, amikor a folyó egy szakaszon teljesen kipusztult. Saját bevallása szerint sokat őrlődött azon, hogy egyáltalán írjon-e dalt a folyó tragédiájáról, végül barátai és zenésztársai támogató hozzáállásukkal győzték meg. „Azon agyaltam, hogyan lehetne felszólalni a tétlenség ellen. Persze túl komolyra sem akartam venni, és azonnal beugrott Hacsek és Sajó figurája, mind képi, mind zenei világban. Tudtam, hogy a refrént leszámítva így kell megszólalnia a dalnak, megidézve a múlt század két világháború közötti kávéházi hangulatát. A szöveg is adta magát, Hacsek és Sajó beszélget” – mesélt a dal születéséről.

A folyón történt környezeti katasztrófa körüli huzavona, a tehetetlenség, a politikai közöny, az egymásra mutogatás és az abszolút érdektelenség miatt érzett kétségbeesés eredményezte a dalt. „Mert másként én nem tudok felszólalni az ügyben” – fogalmazott Kaprálik György, aki a Ponyvalegény zenei formáció énekeseként fontosnak érzi, hogy szót emeljen a védtelenek érdekében. 

Három téma, ami igazán érdekli, és amiért a járvány alatt megszületett az együttes. A lelki betegek védelme, a környezetvédelem és a bántalmazott nők védelme. „Én rendkívül érzékeny személyiség vagyok, és ez a három csoport, a lelki betegek, a bántalmazottak és a természet, amely kiemelt védelemre szorul véleményem szerint. Rosszul viselem, ha kiszolgáltatott emberek, élőlények, jelen esetben akár egy folyó sebezhetőségét látom, és tennem kell valamit, mert ők nem tudnak kiállni magukért. Kötelességemnek érzem tehát, hogy felszólaljak” – húzta alá.

Hírdetés

A „Hacsak egy Sajó” című dal, akár a folyó, határon átívelő történet: hazai és magyarországi zenei együttműködés részeként jött létre. Két héten belül megjelenik majd szlovákul is. Igaz, más szöveggel, más hangszerelésben, más stílusban, más dallamvilágban, tudtuk meg. A magyar nyelvű dal felvételekor az észak-komáromi Kaprálik György és a Dombóvári testvérek, Gergely és Balázs mellett budapesti zenészek is közreműködtek: Babindák István klarinéton és Oláh Edmund nagybőgőn. A dalhoz készült animációs klipet az A.T.D. Pro egyesület megbízásából készítették. 

„Ez egy dal a Sajó folyó megmentéséért. Egy próbálkozás, hátha sikerül az emberek figyelmét ráirányítani a problémára. Olyan figyelmet kelteni, amely, ha elég széles körű, akár hatással lehet az illetékesekre és segít nyomást gyakorolni rájuk, hogy végre egy teljes körű megoldást találjanak a szennyezés mihamarabbi megállítására” – mondta el Kaprálik György, aki bízik abban, hogy egy dallal olyan emberekhez is eljuthat a Sajó szennyezésének híre, olyan embereket is meg tudnak szólítani a zenével, akik egyébként nem figyelnek fel a hírek áradatában egy ilyen jelenségre. 

Kiemelte, a Sajó éber figyelmet követel az emberek részéről, akár még évekig is, amíg a felelős minisztériumok, hatóságok érdemben nem cselekszenek a folyó revitalizációját illetően. „Mert ez tarthatatlan, hogy még mindig húzódik, hogy teljesen és véglegesen megoldják a helyzetet! Talán még többen odafigyelnek majd, ha zenében is felszólalunk a Sajó megmentéséért.” 

A dal a Ponyvalegény együttes következő lemezének záró dala lesz, mely várhatóan még július végén megjelenik. A kétnyelvű zenei kezdeményezés részeként szlovák nyelven is kijön majd a lemez, az ATTACK Dalej zenei formáció nyári lemezére Slaná címmel kerül majd fel a Sajó szennyezése kapcsán megírt zenei felszólalás. 

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »