Rózsafüzér-maratont tartanak májusban a világ harminc kegyhelyén

Rózsafüzér-maratont tartanak májusban a világ harminc kegyhelyén

Ferenc pápa szándéka szerint világszerte harminc Mária-kegyhelyen zajlik majd az imádság a Szűzanyához, aki mindig kész meghallgatni és közbenjárni értünk. A Szentszék közösségi oldalain közvetítik az imádságot, amely május elsején kezdődik és május 31-én ér véget.

Az egész Egyházból szüntelen ima szállt fel Istenhez a pandémia megszűnéséért. Ez megerősíti az Egyház tanítását, miszerint Isten azért ajándékozta nekünk Máriát, hogy soha ne legyünk egyedül. Mária az, aki a kánai menyegzőn ügyelt arra, hogy mire van szüksége az ifjú párnak, és ő az, aki most is figyel ránk. Különösen az ilyen nehéz pillanatokban kell hozzá, az édesanyánkhoz fordulnunk – fejtette ki Stefano Cecchin, a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia elnöke.

Hiszen ahogy Isten Márián keresztül jött el a világba, most is a Szűzanyán keresztül beszél a világhoz – magyarázta.  – A rózsafüzér ima

A világ Máriához fohászkodik egész május hónapban a szentolvasó napi elimádkozásával, melyet harminc nemzetközi kegyhelyen vezetnek, és amelyet a Szentszék közösségi oldalain közvetítenek.

Ezt tekinthetjük úgy, mint egy jegyes szerelemmel teli gesztusát a szerelme iránt: a szilárd teológiai hivatkozásokkal megtámasztott párhuzam a Pápai Nemzetközi Mária Akadémia elnökéhez fűződik, aki a Ferenc pápa által szorgalmazott kezdeményezésről beszélt a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy az Isten és a népe közötti kapcsolat olyan, mint a vőlegény kapcsolata menyasszonyával. Amikor az angyal megjelenik Máriának, így szól hozzá: Örvendj, Mária, kecharitomene – ami görögül annyit tesz, hogy az Úr által szeretett. Az angyal abban a pillanatban egy alapvetően fontos valóságot tár föl, vagyis hogy Máriát szereti az Úr. Hasonlóan ahhoz, amikor a Jordánban való megkeresztelkedéskor Isten feltárja, ki Jézus: a szeretett. És Istennek ez a szeretete mindig arra ösztönöz, hogy a szeretett személlyel legyünk.

A rózsafüzér nem liturgia, de nagyon hasonlít hozzá. A múltban a liturgiát csak a papságnak tartották fenn, míg Isten népéé voltak ezek az imádságok. A rózsafüzérben az Üdvözlégy egy bibliai ima, melynek közepén ott van Jézus neve, és összességében folyamatosan Jézus és Mária életéről elmélkedik. Mindent összevetve tehát

Isten lelke elsősorban az utolsó vacsora termében száll le, ahol ott van Mária, Jézus életének nagy tanúja. Tehát mi a rózsafüzérrel újraéljük Mária szeretetét Jézus iránt. És ez a szeretet adja meg az erőt ahhoz, hogy legyőzzük a világot – hangsúlyozta.

Hírdetés

Jézus a keresztről anyjára tekint, és szeretett tanítványára, majd édesanyjának ezt mondja: „Íme, a fiad.”

És a Szűzanya, akit testben és lélekben fölvettek a mennybe, továbbra is összekötő szerepet játszik, amint azt a II. vatikáni zsinat is megerősítette. Természetesen nem Mária tesz csodákat, hanem mint jó anya, azt kéri Istentől, hogy segítsen nekünk. Ez az oka a sok Mária-jelenésnek szerte a világon. A kegyhelyek pedig arról tanúskodnak, hogy Isten továbbra is jelen van a világban Mária által.

A május „nekünk, nyugatiaknak, latinoknak a virágok és a jegyesek hónapja volt. A fiúk virágkoszorút készítettek, és elvitték a szeretett lányhoz. Ma ez a hónap azokat jelképezi, akik szeretik Máriát, a mi édesanyánkat.

– mondta még a Vatikáni Rádiónak a Pápai Nemzetközi Mária Akadémia elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »