Rossz nyomon az ügyészség?

Rossz nyomon az ügyészség?

A védelmi minisztérium közleményt adott ki az Agerpres megkeresésére, amelyben azt írja, hogy a MiG 21-LanceR repülőgépek 2018 és 2021 között nem a használt üzemanyag okozta károsodások miatt vesztegeltek a földön. A szaktárcát azt követően reagáltatta a hírügynökség, hogy a Ploieşti megyei Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) kivizsgálást indított két üzletember ellen, miután a jelek arra utalnak, hogy a román légierő egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg.

A védelmi minisztérium közleménye szerint 2018 és 2021 között a MiG 21-LanceR flotta képes volt küldetéseinek teljes körű ellátására, beleértve a légi járőrszolgálatokat is. „Az említett periódusban nem voltak olyan időszakok, amikor a MiG 21-LanceR repülőgépflottát a felhasznált üzemanyag minősége miatt előállt technikai okokból tartották a földön” – fogalmaz a szaktárca, hozzátéve, hogy a Jet Fly Hub céggel nyílt közbeszerzési eljárás révén, a vonatkozó törvények betartásával kötöttek szerződést.

A közlemény arról is beszámol, hogy 2018. december 14-én minőségi kivetnivalókat találtak a leszállított üzemanyagban, ezért a szállítót értesítették, hogy az árut nem veszik át. A szállítás ismét beindult, amikor a cég a szerződés műszaki előírásainak megfelelő üzemanyagot biztosított.

Hírdetés

A keretmegállapodást a minisztérium 2021. július 31-én, az eredeti határidő lejárta előtt egyoldalúan felmondta, mivel a cég többször késett az áru leszállításával.

Az említett időszakban a MiG 21-LanceR gépeken az üzemanyag-ellátó berendezések szennyeződésektől való megtisztítása, illetve rutinszerű javítási munkák céljából végeztek beavatkozásokat. „Jelenleg egyik esetben sem jelenthető ki, hogy ok-okozati összefüggés áll fenn a cég által szállított üzemanyag minősége és a bejelentett hibák előfordulása között” – írja a védelmi minisztérium.

A DIICOT kivizsgálást indított Cristian Berendel és Dan Florin Berendel ellen, miután a gyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői a két üzletember cége által szállított, nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg. Mivel a védelmi és stratégiai szerepet ellátó repülőgépek kénytelenek voltak a javítóműhelyben vesztegelni, és figyelembe véve azt is, hogy Románia NATO-tagállam, az ügyészek szerint a csalás a nemzetbiztonság rovására történt, a tettek pedig kimerítik a rombolás bűncselekményét.

A nyomozó hatóság becslése szerint az okozott kár 32 553 147,19 lej.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »