Rossz hír az autósoknak: Húsvét után valószínűleg drágábban tankolunk majd

Ugrásszerűen, 5-6 százalékkal nőtt a kőolaj ára a világpiacon. Az OPEC+-ban tömörülő országok már bejelentették, hogy májustól csökkentik a kitermelést. Az elemzők emiatt újabb drágulásra számítanak, ami Húsvét után valószínűleg a benzinkúti árakon is megmutatkozik majd.

Az utóbbi hetekben fokozatosan csökkent az üzemanyagok ára, visszaesetett a 2021 és 2022 fordulóján lévő, még a háború előtti szintre. A 95-ös benzint és a dízel üzemanyagot nagyjából 1,50 euró literenkénti áron vehetjük meg. Most azonban néhány nyugodtabb hét után ismét emelkedő pályára állt a kőolaj világpiaci ára.

A szlovákiai elemzők szerint ez a növekedés a szlovák benzinkutakon a jövő héttel érezteti majd hatását, nagyjából 10 cent/literes emelkedésre számítanak.

Hírdetés

Miután a kőolaj iránti kereslet továbbra is viszonylag erős, várhatóan tovább nő majd az ára, akár 100 dollár/barelles magasságba is a jelenlegi, 85 dollár/barell körüliről.

Bár az elemzők szerint a jelenlegi áremelkedés nem túl kirívó, abban egyetértenek, hogy ezzel kitolódhat az árucikkek és szolgáltatások várt árcsökkenése.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »