Romániában rendkívül ritka, hogy valaki plágium miatt távozzon pozíciójából

Romániában rendkívül ritka, hogy valaki plágium miatt távozzon pozíciójából

Florin Roman kutatási miniszter 2021 óta az első kormánytag, aki plágium miatt mond le – nyilatkozta a Libertateanak Emilia Șercan. A plágiumok tucatjait felfedő újságíró szerint az utolsó miniszter Romániában, aki plágiumvádak miatt távozott önként, Ioan Mang PSD-s oktatási miniszter volt 2012 májusában.

Mangot néhány évvel később szankcionálta plágiumért a Tudományos Kutatási, Technológiai Fejlesztési és Innovációs Nemzeti Etikai Tanács. Ugyanakkor Mang ezek után sem távozott végleg a politikai szférából, 2020-ban a PSD listájáról jutott be a képviselőházba Bihar megyében.

Hírdetés

Ioan Mang hét tudományos cikket plagizált; a vádak ellene már a Victor Ponta-kormány miniszteri posztjára való beiktatása előtt, a parlament szakbizottságainak meghallgatásain megfogalmazódtak – mutat rá Emilia Șercan.

Florin Roman mindössze két órával azt követően mondott le, hogy a Libertatea feltárta a harmadik hamis állítást is, amit a miniszter önéletrajzába foglalt. Kiderült, Roman hamisan állította, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (is) végzett. A kutatási, innovációs és digitalizálási miniszter azt írta önéletrajzában, hogy a kolozsvári BBTE-n szerzett közgazdász végzettséget, és 1992-1996 között járt oda. A BBTE rektora, Daniel David azonban azt nyilatkozta, hogy Roman nem a BBTE-nek volt diákja, hanem egy gyulafehérvári főiskola kurzusaira járt, és mivel az nem volt akkreditálva, a BBTE-n záróvizsgázott, ám nem kapott licencdiplomát.

Romanról először az derült ki, hogy nem is írta meg azt a könyvet, amivel dicsekedett az önéletrajza publikációs részében. Utána azt próbálta magyarázni, hogy a könyv az tulajdonképpen egy cikk, de az sem került elő. A Libertatea kiderítette, hogy a mesteri dolgozatából származó 10 oldalt sem ő írta, hanem egy temesvári professzor dolgozatából másolta.

A lemondott kutatási miniszter ugyanakkor nem igazán ismerte el a plágiumvádat: „önéletrajzban tetten ért gondatlanság” miatt kikényszerített távozásról beszél. (libertatea.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »