Robert Fico legújabb kormánya már nem szórhatja két kézzel a pénzt

Robert Fico legújabb kormánya már nem szórhatja két kézzel a pénzt

Robert Fico legújabb kormánya már nem szórhatja két kézzel a pénzt Molnár Iván2024. 03. 18., h – 18:10 Pozsony |

A szlovák gazdaság növekedési üteme a tavalyi 1,1-ről idén 2,1, jövőre pedig 2,6 százalékra gyorsul, az infláció a tavalyi 11%-ról idén 3,4, jövőre 2,7 százalékra csökken – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzéséből, amely szerint azonban nem kerülhetjük el a spórolást.

Az OECD szerint a szlovák gazdaság ellenállónak bizonyult az energiaválság idején, de a Covid-19-járványt követő gazdasági fellendülés lelassult. Az infláció, bár lassul, továbbra is magas, miközben az államháztartás fenntarthatóságának a javítása kulcsfontosságú kihívás lesz a Fico-kabinet számára. 

Hírdetés

„A gazdasági növekedés idén és jövőre felgyorsul, az alacsonyabb infláció pedig hozzájárul a reálbérek és a fogyasztás növekedéséhez. A külső kereslet várható élénkülése és az uniós támogatások felhasználása fellendíti a kivitelt és növeli a beruházásokat. A kockázatok főként az energiaárak újabb váratlan növekedésével és az ellátási láncok problémáival kapcsolatosak”

 – áll az OECD jelentésében, amit a szervezet főtitkára, Mathias Cormann hétfőn személyesen jött el bemutatni Pozsonyba.

A párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet szerint az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának a javítása érdekében Szlovákiának ambiciózus költségvetési konszolidációra lesz szüksége, az államkasszának ugyanis egyre nagyobb kihívást jelent a lakosság elöregedése. Az OECD elemzői ezzel kapcsolatban arra is felhívták a figyelmet, hogy a világjárvány és az energiaválság idején látványosan romlott az államháztartás. „Hiteles középtávú költségvetési konszolidációs stratégiára van szükség, amelynek elsősorban a kiadások felülvizsgálatára kell épülnie” – hangsúlyozza az OECD.

Az államnak szerinte át kellene gondolnia a szociális támogatások rendszerét is, azoknak nyújtva mentőövet, akik erre valóban rászorulnak, kerülve az általános jellegű intézkedéseket. Az adórendszert ezzel párhuzamosan úgy kellene átalakítani, hogy csökkenjenek a munkára háruló adóterhek, amit a vagyon- és környezetvédelmi adókkal pótolhatnának. „A kisgyermekes nők nagyobb foglalkoztatása segítene csökkenteni a nemek közötti bérszakadékot, és legalább részben megoldást jelentene a munkaerőhiányra is” – állítják az OECD szakemberei, akik szerint azonban ehhez több óvodai férőhelyre és rugalmasabb munkajogi szabályokra lenne szükség. „Üdvözöljük ezt a 2024-re vonatkozó gazdasági felülvizsgálatot. A kormány gyakorlatilag még új, ezért az OECD ajánlásait át tudjuk ültetni a gyakorlatba” – mondta el Robert Fico kormányfő az OECD főtitkárának.  (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »