Robert Fico és Peter Pellegrini az Ukrajnának nyújtott segítségről

Robert Fico és Peter Pellegrini az Ukrajnának nyújtott segítségről

Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Biztosan nem fog akadályokat gördíteni ez elé, és megosztja csatlakozási tárgyalási tapasztalatait is – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a szlovák és az ukrán kormány együttes ülését követően Nagymihályban. Az uniós tagságot Ukrajna további békés fejlődése garanciájának tekinti.

Azt kívánja, hogy minél hamarabb megszülessen az ukrajnai háború békés megoldása, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét, szuverenitását, ukrán szempontból tisztességes feltételeket tartalmaz, és Fico együttműködést is felajánlott a békés megoldások keresésében. „Az orosz katonai erő Ukrajna elleni bevetése a nemzetközi jog súlyos megsértése volt” – szögezte le a szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy Kijevnek segítségre és szolidaritásra van szüksége.

Denisz Smihal ukrán kormányfővel a humanitárius és civil segítségnyújtásról is tárgyaltak, ami bekerült a két kormány által csütörtökön aláírt szerződésbe is. Megállapodtak továbbá Kijev és Kassa vasúti összeköttetéséről Enyickéig, ahonnan a kassai repülőtér gondoskodik majd az utasok átszállításáról.

Smihal emellett Munkács és Nagykapos energetikai összekapcsolását említette, illetve egy munkacsoport létrehozását, amely az atomerőművekbe szánt fűtőelemek beszerzésének diverzifikálásán fog dolgozni. „Mindez pénzbe kerül, de van értelme az energetikai rendszereink kétirányú összekapcsolásának” – szögezte le Fico.

A harmadik projekt a felsőnémeti határátkelő felújítása. Fico itt kitért a napokon át várakozó kamionsofőrökre. „A kormány ülésén határozatot fogadunk el, és konkrét feladatokat kapnak egyes miniszterek, hogyan segítsenek az embertelen helyzetbe kerülő sofőröknek” – folytatta Fico.

A humanitárius segítség terén Smihal a műszaki felszerelések közös gyártásának lehetőségére és Ukrajna aknamentesítésére tért ki. Fico hozzátette, hogy kereskedelmi alapokon haditechnikai felszerelések szállítása terén is készek együttműködni.

Kereskedelmi téren Smihal szükségesnek tartja a technikai és gazdasági, valamint a védelmi együttműködés jelenlegi szerződéses kereteinek módosítását, jövő év júniusáig elvégzik ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálatát.

Hírdetés

Smihal a szlovákiai vállalkozók bevonásával is számol a háború utáni Ukrajna újjáépítésébe. „Meghívtuk a vállalkozói körök képviselőit a júniusi, berlini konferenciára, ősszel pedig ukrán–szlovák vállalkozói fórumot tartunk, melyen a befektetési lehetőségeket határozzuk meg” – közölte Smihal.

***

Az Ukrajnának nyújtott konkrét segítségről szóló közös szlovák–ukrán kormányülés a legjobb válasz azokra a kérdésekre, hogy hogyan viszonyul Szlovákia a keleti szomszédjához – jelentette ki Peter Pellegrini megválasztott államfő a közösségi hálón a Nagymihályban tartott ülésre reagálva.

„Sosem kérdőjeleztük meg a háború sújtotta ukrán lakosság szenvedéseit. Ellenkezőleg, Szlovákia valóban mindennemű segítséget megadott Ukrajnának – kezdve az államtól az önkormányzatokon át azokig az emberekig, akik a háború két és fél éve alatt időt, pénzt és energiát fordítottak a háború áldozatainak segítésére” – szögezte le Pellegrini.

„Valódi segítségről van szó, amit az ukrán lakosságnak nyújtunk, de Kelet-Szlovákia lakossága is profitál belőle” – jegyezte meg.

Pellegrini azt kívánja, hogy minél hamarabb béke legyen Ukrajnában. „Segítségnyújtás, szolidaritás és béke. A mai közös kormányülés után az egész világ számára egyértelmű, hogy itt nemcsak üres szavakról van szó, hanem olyan értékekről, amelyeket Szlovákia konkrét lépésekkel igazol” – összegezte Pellegrini.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »