Rétvári Bence: az EU döntéshozói beengedték a Közel-Kelet összes konfliktusát

Rétvári Bence: az EU döntéshozói beengedték a Közel-Kelet összes konfliktusát

Az Európai Unió (EU) kontroll nélkül engedte be a Közel-Keletről, Észak-Afrikából érkező bevándorlókat, ezzel az összes helyi konfliktust beengedte Európába – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten újságíróknak, hozzátéve: ezért vannak a nyugat-európai városokban „olyan utcai, antiszemita tömegtüntetések, amik a legsötétebb időket idézik”.

Az államtitkár kiemelte: az embercsempészek egyre jobban szervezettek, egyre professzionálisabb módszerekkel csempészik a migránsokat az EU-ba, egyre agresszívabbak, egyre veszélyesebb fegyvereket használnak. Hozzátette: a határkerítésben idén nyár közepéig negyedmilliárd forintos kárt okoztak, ami jóval több, mint korábban.

Emlékeztetett: a nyár elején „egy jogi trükkel” elfogadta az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa a kvótarendelet szövegét, pár hete pedig 13 perc tárgyalás után a „krízisrendeletet” a bevándorláspárti politikusok nyomására. Hangsúlyozta: Magyarország ellenzi ezeket a döntéseket, mert ha életbe lépnek, akkor az uniós eljárások egyharmadát Magyarországon kellene lefolytatni, ennek nyomán a déli határon „egy Lampedusa” jönne létre.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország a határkerítés felépítésével megmutatta, hogy lehet kezelni az illegális bevándorlást, és a tagországok közös akarattal, szándékkal – a szárazföldön kerítés építésével, tengeren pedig az érkező hajók be nem fogadásával, a kérelmek európai területen kívüli elbírálásával – gátat tudnának vetni az illegális bevándorlók beáramlásának.

Hírdetés

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, a magyar határon ebben az évben 157 200 határsértőt és 961 embercsempészt fogtak el, ami majdnem a duplája a tavalyelőtti számoknak, és egyre nagyobb ütemben nőtt az elfogott migránsok és embercsempészek száma. Továbbra is a szerb-magyar szakaszon fogják el a legtöbb migránst, akik jellemzően szírnek, afgánnak, töröknek, marokkóinak vagy palesztinnak vallják magukat. Kiemelte: Ásotthalomnál idén 51 ezer ember átjutását akadályozták meg, és több mint 50 ezret tartóztattak fel, ami „példátlan” nagyságrend.

Elmondta: megszűnt a korábban tipikus módszer, az alagútépítés, és most már szinte kizárólag létrával jönnek át a kerítésen, vagy – ez a magyar-román határra jellemző – elrejtőznek egy járműben.

Felidézte: szeptember 21-én Mórahalom térségében a szerb-magyar járőrre adtak le lövéseket, egy nappal később Röszkénél egy embercsempész géppisztollyal biztosította a 13 tagú csoportja áthaladását.

Bakondi György kiemelte: 2015 óta az Európai Unió hibás válaszokat ad a migráció kezelésére, a külső határok ellenőrzése, az átlépők távoltartása, szűrése helyett belső legális migrációs csatornákat akar létrehozni, ösztönzi az útnak indulást, és betelepítési kvótákkal foglalkozik.

Úgy vélte, a tél közeledtével a tengeri útvonal kevésbé lesz használható és felértékelődik a balkáni migrációs útvonal. Jelezte: ha a Gázai övezetből útvonal nyílik Egyiptom felé, akkor onnan is sok menekültre kell számítani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »