Rengeteg látogatót vonzott a pécsi Kovász Családi Fesztivál

Rengeteg látogatót vonzott a pécsi Kovász Családi Fesztivál

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal szervezett a Pécsi Egyházmegye családokat, egyedülállókat, időseket és fiatalokat egyaránt megszólító fesztivált augusztus 20-án. A Kovász elnevezésű, csaknem negyven programot felvonultató rendezvényre több mint kétezer látogató érkezett az egyházmegyéből és azon túlról is.

A résztvevők az egész egyházmegye területéről, valamint Pécs valamennyi plébániájáról, Pécsváradról, Szentlőrincről, Szigetvárról, Szőkéről, Véméndről és Szentegátról, de még a Pécsi Egyházmegyén túlról, Piliscsabáról, Jászberényből, Császártöltésről és Kalocsáról is jöttek, sőt görögkatolikus testvérek is érkeztek, hogy a találkozás örömünnepében osztozzanak.

A pécsi püspöki palota és kertje, a székesegyház és annak nyugati tere, a Püspöki Kincstár, a Dóm Kőtár, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár és a Magtár Látogatóközpont is megtelt vidám gyermekzsivajjal, emberek sokaságával.

A fesztivál a pécsi székesegyházban kezdődött, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntötte az érkezőket.

A főpásztor Szent István király ünnepe kapcsán hangsúlyozta: ahogyan egykor Istvánnak, most nekünk kell az esély lehetőségét megragadni, és a haza jövőjét megalapozva igazi nemzetté válnunk. „Mert a haza a közösség, a család nagy titka. Erről szól a Kovász Fesztivál. Ezért hívtuk meg a testvéreket, hogy találkozzunk, beszélgessünk, ünnepeljünk és erősítsük a közösségünket egymással, a szívünkben és a kapcsolatainkban, hogy aztán a mindennapokban is megvalósítsuk, és valóban megéljük a közösséghez, a családhoz való tartozás élményét.

Mert az összefogás alapja a család, mely pótolhatatlan az emberi élet, a gyermek és felnőtt életében egyaránt. Ezt kell most erősítenünk, segítenünk, gazdagítanunk, harcolnunk érte és vele, hogy megőrizzük a családok erejét, békéjét és gazdagságát” – emelte ki a fesztivál ünnepélyes megnyitóján Felföldi László püspök.

A rendezvény keretében tartották a közelmúltban teljesen megújult és megszépült rózsakert ünnepélyes megnyitóját, amelyet az időjárás-előrejelzések miatt végül a közeli Kőtárban tartottak meg.

Maga a kert azonban egész nap nyitva állt a látogatók előtt, ahol az egyházmegye közétkeztetési konyhája, a Magyarország étele szakácsverseny bronzérmes főzőkonyhája, a MannZa Grill terasszal várta a betérőket.

A püspökség épületeiben megtartott 37 programon a fellépők között volt többek között a Kaláka Együttes, a Bóbita Bábszínház és Figura Ede énekes-gitáros előadóművész is.

Hírdetés

Rendkívül nagy sikert aratott a székesegyházban gyermekek részére megtartott bábos séta, valamint a felnőtteknek szóló idegenvezetés is.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár két idegenvezetésén megtelt a nemrégiben felújított épület, rengetegen voltak kíváncsiak a páratlan gyűjteményre. A gyermekek kézbe vehették a 10-12 kilogrammos fatáblás könyveket, és meghajthatták a tömörraktár tonnás súlyokat viselő polcait is.

A Püspöki Kincstár egyháztörténeti kiállítása nem akármilyen díszletet kölcsönzött az egész nap folyamatosan egymást érő múzeumpedagógiai és kézműves-foglalkozásoknak: papírmerítés, kerámiafestöde, origami, selyemfestés várta az érdeklődőket.

A püspöki palotában tizennégy egyházi, illetve karitatív feladatokat ellátó közösség – köztük a Magyar Pálos Rend, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete mutatkozott be.

Késő délután a Ringató csapata szólította meg a kisgyermekes családokat zenei programjával. Talán még soha ennyi babakocsi nem parkolt Szent Pál apostol szobra előtt a palota lépcsősoránál.

A Magtár Látogatóközpontban íjászat, robotika, elektronika; a püspöki palota kertjében és a székesegyház nyugati terén népi gyermekjátékok, ugrálóvár, mesetérkép, családi játékok, tűzoltóautó, sőt a szabadnapos tűzoltók által a gyermekek számára készített habparty kihagyhatatlan mulatságnak bizonyultak. (A gyermekek számára feledhetetlen pillanatokat szerző tűzoltók a rendezvény előtti napokban még a Mecsekben oltották a pusztító tüzet.)

„Fesztivál… Család… Kovász… Kenyér… Szeretnénk, ahogyan a kovásztól megkel a kenyér, úgy keljen meg, növekedjen és gazdagodjon Jézus Krisztus szeretetében a Pécsi Egyházmegye egyházközségeinek közössége. Mi, lelkes önkéntesek, fáradhatatlan világi munkatársak, az egyházmegye papjai és főpásztora, Felföldi László megyéspüspök, a rendezvény megálmodója, egyaránt úgy gondoltuk, hogy az egymással, egy krisztusi közösségben eltöltött és megélt napból szeretetünk gazdagodhat, örömteli pillanatokat élhetünk meg, melyből töltekezhetünk és erőt meríthetünk, mert »a mennyek országa hasonlít a kovászhoz, amelyet fogott az asszony, belekeverte három mérő lisztbe, s az egész megkelt tőle« (vö. Mt 13,33)” – olvasható Pécsi Egyházmegye oldalán közzétett beszámolóban, amelyet teljes terjedelemben, a köszönetnyilvántásokkal és a képgalériával együtt IDE kattintva érhetnek el.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Ruprech Judit/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »