Remišová: A kormányválság megoldása Matovič és Sulík távozása lehetne

Remišová: A kormányválság megoldása Matovič és Sulík távozása lehetne

Veronika Remišová, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí elnöke szerint a kormányválság legreálisabb megoldása az lenne, ha Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter is lemondanának. Remišová erről a TA3 politikai műsorában beszélt.

Másik alternatívaként az előrehozott választásokat említette, amit viszont a választók elárulásának tekint. A kormánypártok közötti feszültség kapcsán kijelentette, hogy Matovič és Sulík konfliktusa továbbra is tart.

“A tárgyalások jelenleg olyan stádiumban vannak, hogy csak két megoldást látni. Az egyik az előrehozott választások, ami viszont csak elhúzódó káoszhoz vezetne. A másik megoldás Richard Sulík és Igor Matovič egyidejű távozása lenne a kormányból”

fogalmazott Remišová.

Hírdetés

Elmondása szerint pártja “nem elégedett” a kormánykoalícióban uralkodó állapotokkal. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy más képviselők is távozhatnak-e a frakciójából.

Miroslav Kollár és Tomáš Valášek már távoztak, és Jan Benčík képviselő szintén a távozás fontolgatja.

A kormányválság a múlt hét szerdán robbant ki, majd most csütörtökön úgy tűnt, hogy Marek Krajčí lemondásával megoldódik a helyzet. Igor Matovič kormányfő azonban kijelentette, hogy Krajčí majd akkor fog távozni ténylegesen posztjáról, amikor felfut a Szputnyik V vakcina alkalmazása a népesség vakcinázásában. Egyúttal kijelentette, hogy Krajčí azok nyomására kénytelen távozni, akik akadályozták őt a hatékony járványintézkedések foganatosításában. A sajtótájékoztatót az SaS arra használta, hogy az alku felrúgásával vádolja meg Matovičot, és így a kormányválság folytatódott. Krajčí végül már másnap, pénteken benyújtotta lemondását.

A politikai krízis eredetileg az orosz vakcina miatt robbant ki, Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter egyenesen hibrid hadviselést emlegetett. Majd mikor az uniós tisztviselők jelezték, nekik nincs vele gondjuk, a liberális SaS a Szputnyik V megérkezésekor tartott Matovič-sajtótájékoztatót jelölte meg a válság okául. Miután ez sem volt elég meggyőző, Marek Krajčí lemondását követelték a járványhelyzet elfajulása miatt, ám most, hogy ez is teljesült, a sajtóban Matovič “kormányzási stílusát” tartják a kormányválság legfőbb okának.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »