Rekordmértékben használ orosz gázt Ausztria

Rekordmértékben használ orosz gázt Ausztria

Tovább emelkedett a tavalyi évben az Oroszországból származó gáz importja Ausztriában, s mértéke decemberre rekordszintet 98 százalékot ért el – írta az euractiv.com az osztrák energiaügyi miniszter közlésére hivatkozva.

Leonore Gewessler, a zöld párt jelöltjeként az osztrák energiaügyi tárcát vezető miniszter persze – „jófajta” progresszívként – újságírók előtt szabadkozott a számok miatt, és „túl lassúnak” nevezte a az energiahordozó behozatal diverzifikációs folyamatát, miközben az ország adóbevételeinek jelentős részét befizető energiavállalatok ezzel kapcsolatos hozzáállását rosszallotta.

Ausztria hazai fogyasztásának átlagban mintegy 80 százalékát fedezi az Oroszország elleni uniós szankciók által sújtott energiahordozók behozatalából. Ez az arány az ukrajnai konfliktus kezdete óta – több másik uniós tagország számaival szemben – nőtt. Ez utóbbit a kormány és az energiavállalatok azzal indokolják, hogy nem sikerült megfelelő alternatív szállítókat találniuk, mivel a más országokból származó import az orosz gáznál sokkal drágább. Hát igen.

Hírdetés

A zöld osztrák energiaügyi miniszter azonban azt szeretné, hogy a kormánya bekeményítsen a „renitenskedő energiavállalatokkal” szemben, és például azt akarja, hogy az osztrák energetikai óriás, az OMV megszüntesse az orosz Gazprommal kötött hosszútávú szerződését.

Ehhez persze az energetikai vállalatoknak, köztük az OMV-nek is lesz még egy-két szava. Az említett óriásvállalat vezetője, Alfred Stern már korábban rámutatott: az orosz gázról történő leválás lehetetlen lenne Ausztria számára, s súlyos következményekkel járna az ország gazdaságára és energiabiztonságára. A vállalatvezető jelezte azt is, hogy az OMV ragaszkodik a Gazprommal 2018-ban kötött hosszú távú szerződéshez, amely 2040-ig érvényes. A kocka el van vetve.

Ennek az EU-n belül sajnos már meg is vannak a maga jelei. Éppen ezért legfőbb ideje lenne, hogy minden egyes tagország vezetése felfogja: a szégyenlős hallgatás éppúgy a pokolba vezet, mint a cinkos bólogatás! Az EU félmilliárdos lakossága ugyanis – a brüsszeli bürokraták és tagországi cinkosaik tevékenységével ellentétben – nem tud meglenni egy jól működő gazdaság nélkül. Ezért, nem az utóbbit, hanem inkább az előbbieket kellene melegebb égtájakra küldeni. És lehetőleg minél hamarabb!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »