Régi idők múlyadi focija

Régi idők múlyadi focija

Az egykor szebb napokat látott és mostanra megszűnt rárósmúlyadi futballcsapat történetét dolgozta fel M. Nagy László fotóművész, aki éveken át maga is aktív részese volt a helyi sportéletnek. A javarészt visszaemlékezéseken alapuló leírás kiváló korrajznak és helyenként szépirodalmi műnek is beillik.

Rárósmúlyad a Balassagyarmati-medence legkeletibb részén, a Nógrádszentpéteri-dombság déli lábánál, az Ipoly jobb partján, a Sztregovai-patak völgyének szűk bejáratánál fekszik.

Az impériumváltások a labdarúgásban is visszatükröződnek, mivel az aktuális ellenfelek többnyire mindig az adott járás alacsonyabb szintű bajnokságaiból érkeztek.  

A kezdetekről így ír a község krónikája: „Községünkben csaknem egyedüli sportág a futball. A legelső érdeklődés e sport iránt 1932-ben nyilvánult meg, amikor

az itteni fürdő vezetőjének Serfőző nevű rokona indítványára Vámos László Maliker, Bagi József, Jekkel József szorgalmazása folytán megalakult a futballcsapat.

Abban az időben Bussán, Galábocson, Kovácsiban, Petőn, Kelecsényben, Tőrincsen és Vilkén volt a csapatunk mérkőzésen. Később lanyhult a lendület és a rajongás.”

A bécsi döntés után a kisközség visszakerült Magyarországhoz, és a futball az új helyzetben is életre kelt, ezúttal már magyarországi csapatokkal is megmérkőzhettek a múlyadiak.

Idősek elmondásából tudni, hogy Litkén Nagy Imre Csaba orra egy vétlen fejpárbaj során eltörött, aminek látható nyoma maradt.

A második világháború után egy merőben új világ kezdődött. A városokban sorra épültek a gyárak, ugyanakkor a falvainkban a szövetkezetesítés, a közös gazdálkodás teljesen megváltoztatta az életet, az ősidők óta kialakult paraszti kultúrát és életvitelt.

Az ötvenes évek elejére némileg stabilizálódott a helyzet, s ezzel párhuzamosan a kultúra és a sport is szerves részévé vált a falusi életnek. Akkoriban sorra tömörültek a futballcsapatok is a SOKOL szervezetbe.

– Azt a felkérést kaptam, hogy írjam meg az egyesület történetét. Nemes, szép feladat, csak az a baj, hogy az akkori játékosok ma már az égi mezőkön kergetik a bőrt. Szinte semmi elérhető dokumentum nincs, olyan is alig akad, aki még emlékszik valamire. Hetvennyolc évemmel magam is szereplőként, az emlékezetemre támaszkodva, az élményeim alapján vetettem papírra a történteket. Pozsonytól Kassáig felsorolhatatlan számú személyt, intézményt kerestem fel a manapság oly közkedvelt virtuális eszközökkel. Szerencsére akadt néhány segítőm – mondja M. Nagy László a Rárósmúlyadról származó, jelenleg egy másik Ipoly menti településen, Helembán élő nyugdíjas fotóriporter.

Hírdetés

„A csaknem hét évtizeddel ezelőtt történteket halvány gyerekkori emlékein keresztül idézi fel.

A falusi legelőn, fél kilométerre az utolsó háztól, a kőhídnál volt a focipálya. Az emberek körbeállták a játékteret, vagy a tribün szerepét nagyszerűen betöltő domboldalról nézték a mérkőzést.

Nekünk, gyerekeknek az volt a dolgunk, hogy kiszedjük a labdát a patakból, ami gyakran előfordult. A nagy érdeklődést követően később a templommal szemben épült új focipálya. Serke Ferenc plébános úr a játszótéren legeltette egyetlen tehénkéjét. A vasárnap délutáni litániát rugalmasan a mérkőzés kezdéséhez igazította. Így a templomból kijövő hívők egyenesen a nézőtérre mentek. Ott volt a falu apraja-nagyja” – írja M. Nagy László.

Laci bácsitól tudjuk meg, milyen

nagy várakozás előzte meg például a kékkőiek múlyadi vendégszereplését. Az akkori városi székhely csapata a mindössze háromszázötven lakosú múlyadiakkal csapott össze. Igazi presztízsmérkőzésnek számítana ez ma is,

olyannak, amiből kevés adódik egy kis falu életében. Érthető tehát, hogy nagy volt a feszültség és a győzni akarás, ami a pályán is visszaköszönt. A bíró egy vitatott helyzetben gólt ítélt a hazaiaknak, de a vendégek úgy látták, hogy nem volt gól. Ezt követően eldurvult a játék, később akkora vita kerekedett, hogy a játékosok összeverekedtek a pályán, majd a nézők is összekaptak.

– A tömegből ki-ki szabadult egy-egy sárga-kék szerelésben játszó kékkői játékos, és Bussa irányában menekült a kenderföldeken, a kásahegyen, krumplin, kukoricán keresztül. Elindult a Praga kisbusz, nyitott ajtóval haladt lassan az úton, hogy a játékosok fel tudjanak ugrálni. Mi, gyerekek meg a felnőttek is futottunk a busz után. Valaki kiáltott: vigyázzatok!, és egy jókora követ dobott az autóbusz hátsó ablakába, betörve azt. Szimbolikusan pontot téve ezzel a múlyadi versenyszerű futballtörténet végére. A csapatot kizárták a bajnokságból. Vámos Etelkától tudom, hogy másnap őket, akkori kislányokat is faggatta a rendőrség – meséli a regényszerű történetet M. Nagy László.

Később még néhány évig újjáéledt a foci. Az ’50-es, ’60-as évek fordulóján főként kupameccseken vitézkedő csapat oszlopos tagja volt maga M. Nagy László is,

aki a kamaszként elszenvedett komplikált, zúzódásos lábtörés ellenére sem hagyta abba a sportot és a labda kergetését. Sőt később középtávfutóként a csehszlovák másodosztályú atlétikai bajnokságban is szerepelt, majd biatlonban országos bronzéremig jutott és a szlovákiai bajnokságban három aranyérmet gyűjtött be.

Kedvcsinálónak álljon itt most ennyi.

A magyarul és szlovák fordításban is megjelenő visszaemlékezésben azonban olvashatunk még arról is, hogyan jutottak el a múlyadi focisták az Arany-csapat 1952-es prágai meccsére, vagy az Ipoly jegén korcsolyázni tanuló hokisták hogyan vendégszerepeltek Zsolnán,

akárcsak a szintén múlyadi gyökerekkel rendelkező Jekkel játékvezető-dinasztiáról, M. Nagy László későbbi sport- és fotóriporteri karrierjéről, de némi ízelítőt kapunk a szlovákiai magyar újságírócsapat mérkőzéseiből is.    

Megjelent a Magyar7 2021/14. számában.                                                


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »