Reform előtt a rendőrség: 18 éves rendőrök, kötelező névbiléta nélkül?

Reform előtt a rendőrség: 18 éves rendőrök, kötelező névbiléta nélkül?

Számos kisebb reform vár a szlovák rendőrségre a közeljövőben. 

Peter Kovařík szlovák rendőrfőkapitány a TASR hírügynökségnek arról beszélt, tervei között szerepel, hogy a rendőri megbízáshoz korábban elvárt 21 éves korhatárt 18 évre szállítanák le, hogy a szlovák rendőrségnél tapasztalható emberhiányt orvosolni tudják. 

Egy másik módosítás lehet, hogy a rendőrségi egyenruhákról lekerülnének az eddig kötelező névtáblácskák, ezek helyett egy-egy egyéni azonosítószám jelölné az intézkedő hatósági személyt. 

Az érvényes törvények értelmében rendőr csak 21 éves kora után lehet valaki, ami „óriási problémákat okoz a testületnek” – nyilatkozta Kovařík. A rendészeti középiskola elvégzése után ugyanis sok fiatal olyan munkát talál, amely után már nem tér vissza rendőrség kötelékébe. 

Hírdetés

A rendőrfőkapitányság két fontos szakterületet jelölt meg, amelyet a közeljövőben mindenképp meg kell erősíteniük. Az egyik a pénzügyi kivizsgálások míg a másik az analitikai vizsgálatok területe. Ehhez a felsőoktatásból frissen kikerült jelentkezőket szeretnének verbuválni, akiket rögtön szakirányú képzésben részesítenének. A létrehozandó új posztok felét ilyen fiatalok foglalnák el, míg a maradékot belső átszervezéssel töltenék fel.

Kovařík elképzelése az is, hogy a rendőrök egyenruhájáról lekerüljenek a névtáblák. 

Az a véleményem, hogy a rendőr azonosítását lehetővé kell tenni, de nem egy névtáblával, hogy aztán valamiféle támadás áldozata lehessen. 

A rendőrfőkapitány szerint gyakran előfordul, hogy egy-egy rendőrt felvesznek videóra intézkedés közben, az felkerül a világhálóra, így aztán fenyegetések és szidalmak érik a feladatát végző hatósági személyt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »