Rasszista bekiabálás miatt felfüggesztették a vitát a francia nemzetgyűlésben

Rasszista bekiabálás miatt felfüggesztették a vitát a francia nemzetgyűlésben

Rasszista bekiabálás miatt csütörtökön felfüggesztette a francia nemzetgyűlésben az elnök az azonnali kérdések óráját, miután a jelenet hangos felháborodást váltott ki a képviselők többsége részéről.

Miközben az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik kongói származású feketebőrű képviselője, Carlos Martens Bilongo a kormányt kérdezte az illegális bevándorlás kezeléséről, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés padsoraiból Grégoire de Fournas egyesek szerint azt kiabálta felé, hogy

Menj vissza Afrikába!” mások szerint pedig azt, hogy „Menjenek vissza Afrikába!”

A képviselők hangos elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát „az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel”. A vita berekesztése nagyon ritka a francia alsóházban.

A képviselők közötti szócsata ezt követően a nemzetgyűlés folyosóján folytatódott, miután Marine Le Pen pártjának képviselői azt állították, hogy képviselőtársuk nem a feketebőrű kollégájának üzente, hogy menjen vissza Afrikába, hanem a migránsokat szállító hajókról beszélt.

Hírdetés

Az Engedetlen Franciaország manipulációjával állunk szemben, amely megpróbálja kiforgatni a szavaimat, mintha undorító dolgokat mondtam volna a nemzet egyik francia képviselőkollégájáról, aki ugyanolyan jogon ül ezekben a padsorokban, mint én”

– mondta újságíróknak Grégoire de Fournas.

A házelnök a France2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: ő azt hallotta bekiabálni, hogy „Menj vissza Afrikába!”

A rasszizmusnak nincs helye a demokráciánkban”

– mondta a sajtónak Élisabeth Borne miniszterelnök, aki a teremben tartózkodott a vita alatt. Szerinte a nemzetgyűlésnek „természetesen” szankciókat kell foganatosítania a bekiabáló szuverenista jobboldali képviselő ellen.

Az alsóház illetékes bizottsága péntek délután ül össze, hogy döntsön a következményekről. Az Engedetlen Franciaország Grégoire de Fournas több havi kitiltását kéri a nemzetgyűlésből.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »