Rangos elismeréseket adtak át Füleken

Rangos elismeréseket adtak át Füleken

Mint minden évben, idén is a Palóc Napok és Városnapok keretében adták át a város és a polgármester díjait Füleken. A Város Díját azok kaphatják meg, akik jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez és népszerűsítéséhez. A képviselő-testület döntése értelmében idén Varga Attila és Šimkovič Ľubomír részesült az elismerésben.

Varga Attila sokéves, sikeres iskolamenedzseri tevékenységéért, a hagyományos inasiskolát modern középiskolává alakító munkásságáért, a gépi felszerelések jelentős gyarapításáért és a fiatalok minőségi szakképzésében elért eredményeiért kapta a díjat. Varga Attila 30 éve, 1992 óta igazgatja a helyi szakközépiskolát, mely az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően nagyszabású fejlesztéseket hajtott végre az intézményben, amelyek eredményeként az iskola végzősei megállják a helyüket a modern ipari termelőüzemekben.

Losonc, Nagykürtös, Rimaszombat, Nagyrőce és részben Rozsnyó vonzáskörzetéből érkező tanulókat fogad a Füleki Szakközépiskola, amely 2021. május 12-től Szakképzési Központként (COVP) működik.

Šimkovič Ľubomír a füleki labdarúgásért előbb játékosként, majd edzőként végzett sokéves áldozatos munkájáért és a sportlétesítmény gyarapításáért kapta meg az elismerést.

Hírdetés

1987-ben a Kovomier futballcsapat tagjaként szerződött Fülekre, és a mai napig a helyi sportélet aktív tagja.

Egy időre ugyan elhagyta a focicsapatot és más klubokban is szerepelt, de visszatért Fülekre, és itt fejezte be aktív játékosi karrierjét. Ezután edzőként folytatta és a sportlétesítmény gondnoki feladatait is ellátta. Füleken a felnőttcsapaton kívül az ifjúsági csapatot is edzette. Šimkovič Ľubomír ugyan nem a város szülöttje, a közeli Horhátról származik, de mindenki helyiként tekint rá.

Idén ketten vehették át a Polgármester Díját.

György Norbertet az irodalom terén nyújtott teljesítményéért, azon belül kiváló műfordítói munkásságáért, a magyar és a szlovák kultúra együttes ápolásáért ismerték el. György Norbert író, filmrendező, jelenleg Füleken él. Rövidjátékfilmjei sikerrel szerepeltek különböző független magyarországi fesztiválokon, illetve a Magyar Filmszemle versenyprogramjában (Amatőrfilm, Túlélet, Gabika és Hugó, Poszt, A lejárat napja). Klára című regénye méltán nyerte el az olvasók tetszését, szakmai sikeréről a 2005-ös Madách-nívódíj is árulkodik. Újabb sikeres kötete az Átmeneti állapot.

Polgármester Díjjal tüntették ki Halánová Monikát is, aki a járványtan területén, a Covid-19 betegség kutatásában ért el sikereket. Monika Halánová, a járványtan professzora, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem orvostudományi kara epidemiológiai intézetének a vezetője, emellett az egyetem bölcsészettudományi karának támogatási, fejlesztési és nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettese. A koronavírus-járvány idején akkreditált központot vezetett a Covid-19 diagnosztizálására. 

Megjelent a Magyar7 2022/33. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »