Rákóczi Főiskola: rendezvénysorozat a Föld napja alkalmából – A megsebzett bolygó

Rákóczi Főiskola: rendezvénysorozat a Föld napja alkalmából – A megsebzett bolygó

Talán ma már nincs a sárgolyóbison olyan ember, aki az egyre nagyobb méreteket öltő környezetszennyezést látva csak legyint, mondván: bagatell dolog az egész, különben is az egyén, még ha szándékában áll is, keveset tehet ez ellen. Szerencsére kevesen vannak, akik nem látják be, hogy a környezettudatos magatartás, a fenntarthatóság igencsak fontos dolog.

És mégis… Szinte feltartóztathatatlanul áraszt el minket a műanyagszemét, világszerte szaporodnak az illegális szemétlerakó helyek. A kor divatos parancsa ennek ellenére valahogy így hangzik: fogyassz minél többet, cseréld le a még használható, illetve még működő dolgokat, mert igenis jogod van ehhez. A te életedről van szó, és mert semmi sem fontosabb annál, hogy önmegvalósításod terve minél tökéletesebbre sikerüljön.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán több tanszék összefogásával bő tíz esztendővel ezelőtt rendezték meg az első, a Föld napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatot. Tették ezt azzal a nem titkolt céllal, hogy a környezettudatos magatartás fontosságára hívják fel a diákok figyelmét, s hogy az itteni tanulók aktívan bekapcsolódjanak a környezetvédő akciókba. A mostani alkalom az intézménybe meghívott kisdiákok bevonásával interaktív bemutatóval, játékokkal vette kezdetét. Ennek célja, hogy a fiatalok körében a környezettudatos magatartás mihamarabb kialakuljon.

Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora a Gross Arnold teremben tartott megnyitón arról beszélt, hogy a környezetvédelem életünknek egyre fontosabb részévé válik. A környezettudatos magatartásra nem csupán az évnek egyetlen napján, hanem mindig szükség van. Kiemelten fontos, hogy a fiataljaink behatóbban foglalkozzanak a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel, mivel a jövőt ők formálják.

Kohut Erzsébet, a rendezvény kezdeményezője, a biológiai tanszék vezetője a mögöttünk hagyott bő tíz esztendő kapcsán elmondta: szerencsére látjuk már a környezetvédelemnek, a környezettudatos magatartásnak azt az emelkedő ívét, amely áthatja mindennapjainkat. Egyre többen szembesülnek azzal a ténnyel, hogy bolygónk, s benne az ember mennyire sérülékeny.

A mostani világjárvány sokakat rádöbbentett arra, hogy a tiszta környezet mekkora érték. Ezért remélhető, hogy a környezettudatos magatartás mind többek értékrendjében fontos helyet foglal majd el, mutatott rá Kolozsvári István, a Fodor István Kutatóközpont vezetője.

Hírdetés

Az ezt követő pódiumbeszélgetés során Ljasuk Dimitrij beszélt A Tisza nevében című filmjéről, amelyben a Tisza forrásától egészen a Fekete-tengerig követte nyomon, hogy milyen szennyezéseknek van kitéve a folyó. Tény, hogy a forgatás során sokszor találkozott önfelmentő, másokra mutató magatartással – nézd, magyar, román, ukrán, szerb, ott úszik a te szemeted! –, ám egyszersmind a legtöbb emberben ott munkál az a felismerés, hogy közösen kell tenni ennek a problémának a megoldása érdekében. Az is nyilvánvaló, hogy rövid időn belül tíz- és százezreket kell rádöbbenteni arra, hogy felelőtlen magatartásukkal akárcsak egy műanyagzacskó, egy PET palack stb. eldobásával is tovább rongálják amúgy is igencsak terhelt környezetünket.

Az apró, néhány milliméternyi darabokra szétbomlott mikrohulladékok jelentős környezetromboló hatásáról beszélt Bordós Gábor, a WESSLING Hungary Kft. projektvezetője. Aki ennek, az emberi szem számára egy idő után már láthatatlanná váló hulladéknak a veszélyességéről szólva arra figyelmeztetett, hogy az mind több élőlény tápcsatornájába bekerülve okoz kóros elváltozásokat. Félő, hogy ez a fajta hulladék lesz a XXI. század láthatatlan gyilkosa. A természetvédők filmjeikben már most megrendítő képsorokban számolnak be a negatív hatásokról. Jellemző, hogy bár igen fejlettnek tartjuk korunk technikai vívmányait, a mikrohulladékok kiszűrésére egyelőre nem születtek megoldások.

A következőkben Bucsinszkij Viktor vállalkozó, a Beregszászon immár másfél éve működő hulladékudvar üzemeltetője számolt be eddigi tevékenységükről, annak eredményéről. A szelektív hulladékgyűjtés sokkal több, mint hirtelen elhatározás kérdése, hangsúlyozta a környezetvédő. Ez felelős, tudatos magatartást takar. Bucsinszkij Viktor elmondta, hogy szerencsére Beregvidéken egyre több ilyen hozzáállású emberrel találkozik.

A továbbiakban Hadnagy István, a Biológia és Kémia Tanszék koordinátora beszámolt arról, hogy a mögöttünk hagyott bő évtizedben a Rákóczi Főiskola által szervezett Föld napja rendezvénysorozatokon az évek során milyen környezetvédelmi problémák kerültek terítékre, s a diákok milyen akciókban vettek részt. Elmondta, hogy hamarosan az intézmény belső udvarán szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas konténerek kerülnek kihelyezésre. Használatuk megkönnyítésére tájékoztatótáblát helyeznek ki.

A találkozón bemutatták annak a műanyagprésnek a használatát, amely az ásványvizes, üdítős stb. flakonok tömörítését könnyíti meg. Végül levetítették Ljasuk Dimitrij A Tisza nevében című dokumentumfilmjét.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »