Rafila egyhónapos országos karantént javasol, a munkaadókkal és szakszervezetekkel egyeztetve

Rafila egyhónapos országos karantént javasol, a munkaadókkal és szakszervezetekkel egyeztetve

Alexandru Rafila PSD-képviselő, a szocialisták egészségügyi főkommunikátora pénteken kijelentette, hogy egy hónapos országos karanténra van szükség a koronavírus-halálozások számának gyors csökkentése érdekében, amelynek bevezetését a munkaadókkal és a szakszervezetekkel közös megegyezéssel kell eldönteni.

Újságírói kérdésre, hogy országos szintű karantént javasol-e, Rafila azt mondta: „Igen, de olyan, amely figyelembe veszi a valóságot”. Szerinte mindenképpen a lakosság támogatásával kell a tevékenységeket csökkenteni, az érintettek részvételével hozni döntéseket. „A szolidaritás hónapját javasoljuk. Nem kell megijesztenünk a világot” – tette hozzá.

Hírdetés

Elmondta, hogy tárgyalt a magánszektor és a szakszervezetek képviselőivel, és egy sor javaslatot küld majd a kormánynak. „Mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani. Azonban mindenkinek meg kell értenie, hogy szörnyű helyzetben vagyunk, napi 500 halálesettel.” Az egyik lehetőség, hogy az emberi és gazdasági károk megtérítésével rövid időn belül ezt csökkenteni tudjuk – vagy jöhet a halogatás, és világranglista élén maradunk az elhalálozásokat tekintve – vélte.

Szerinte ez utóbbi tűrhetetlen lenne. Elmondta, hogy a kormány elé terjesztett javaslatok között szerepel a HORECA szektor tevékenységének „korlátozott időre” történő visszaszorítása, amit a munkáltatói szervezetek támogatnak, de azzal a feltétellel, hogy a kormány vállalja a munkaadók gyors kifizetését, azaz a pénzügyi támogatást az érintett vállalkozások számára.

Az „állandó ideiglenesség” helyzete csak elmélyíti a magánszektor bizalmatlanságát – vélte. Lényeges, hogy az ilyen döntésekbe bevonják a vállalkozók és a magánszektor képviselőit is – hangsúlyozta. (g4media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »