Putyinnal tárgyal pénteken az Afrikai Unió soros elnöke

Putyinnal tárgyal pénteken az Afrikai Unió soros elnöke

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal pénteken az ukrajnai konfliktust övező kérdésekről Szocsiban Macky Sall szenegáli államfő, aki egyben az Afrikai Unió (AU) soros elnöke is – közölte csütörtökön az afrikai vezető hivatala.

A tájékoztatás szerint a látogatás az Afrikai Unió soros elnöksége azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyekkel a szervezet igyekszik elősegíteni a tűzszünetet Ukrajnában és feloldani a különösen az afrikai országokat sújtó gabona- és műtrágya-szállítmányok blokádját.

A vizitre Putyin meghívására kerül sor. Sallt, aki csütörtökön már megérkezett Szocsiba, hivatalos útján elkíséri az Afrikai Unió Bizottságának elnöke is.

Hírdetés

„Ugyanezen szellemben fogadta el az Afrikai Unió Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérését is, hogy videóüzenetben szólhasson a szervezethez” – ismertette Sall hivatala, hozzátéve, hogy ez utóbbi eseménynek az időpontját még nem tűzték ki.

Sall egyébként május végén videóüzenetben fordult az európai uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójához. Akkor kijelentette, hogy az Afrikai Unió attól tart, veszélybe kerül a kontinens államainak élelmiszer-ellátása az Oroszország ellen elrendelt nyugati szankciók miatt.

Az ukrajnai háború ugyanis komoly fennakadásokat okoz a gabonatermelésben és -exportban. Oroszország és Ukrajna jelentős gabonatermelő, együttesen a globális export harmadát adja.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »