Putyin fogadta a finn elnököt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában fogadta Sauli Niinistö finn államfőt, akivel a politikai és a gazdasági együttműködés kérdéseiről tárgyal.

Az orosz elnök megbízható partnernak és közelálló szomszédnak nevezte Finnországot, és emlékeztetett rá, hogy jövőre lesz a kétoldalú alapszerződés aláírásának 30. évfordulója.

Putyin kijelentette: már az idén meghaladható lesz az a veszteség, amelyet az új koronavírusos világjárvány okozott az orosz-finn gazdasági kapcsolatoknak. Rámutatott egyúttal, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 21 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és felújította munkáját a kormányközi vegyesbizottság is.

Niinistö kifejezte meggyőződését, hogy a két ország közötti idegenforgalom ismét el fogja érni a világjárvány előtti szintet. Kijelentette, hogy a klímaváltozásról is tárgyalni kíván vendéglátójával.

Hírdetés

Putyin egymáshoz nagyon közelállónak nevezte Moszkvának és Helsinkinek a klímaváltozás elleni harcról vallott álláspontját. Emlékeztetett rá, hogy 2023-ban Oroszország tölti majd be az Arktiszi Tanács elnöki posztját.

A Kreml korábban kiadott tájékoztatása szerint a két elnök napirendjén a kétoldalú politikai, gazdasági és gazdasági együttműködés ügye mellett a nemzetközi élet alapvető kérdései szerepelnek. Putyin és Niinistö legutóbb 2019 augusztusában, Finnországban találkozott személyesen.

Az orosz médiában hangzott el olyan utalás, hogy a Niinistö-látogatás összefüggésben lehet egy potenciális orosz-amerikai csúcs szervezésével, erről a lehetőségről a Kreml szóvivője az elmúlt napokban többször is szót ejtett. Helsinki 2018. július 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump akkori amerikai elnök találkozójának helyszíne volt, de a semleges Finnország fővárosa 1975-ben, 1988-ban és 1990-ben is otthont adott az első számú amerikai és orosz – akkor még szovjet – vezetők eszmecseréinek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »