Putyin ellenolimpiát rendezne 2024-ben

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) múlt heti csúcstalákozóján, hogy hozzák létre sportszervezetek szövetségét, és annak égisze alatt rendezzenek „nagy sporteseményeket”, mert az orosz és a fehérorosz sportolókat folyamatosan száműzik a nemzetközi versenyekről. Putyin javaslatát szervezet munkájában megfigyelőként részt vevő Fehéroroszország vezetője, Aljakszandr Lukasenka támogatta és jelezte: 2024-ben egy nyári, 2026-ban pedig egy téli rendezvényt lehetne szervezni.

Ezek az időpontok egybeesnek a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokkal, valamint a Milánóban és Cortina d’Ampezzóban 2026-ban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokkal. Hasonló ellenversenyeket már szerveztek az oroszok, amikor Szovjetunió és a szocialista országok – Románia kivételével – bojkottálták az 1984-es Los Angeles-i olimpiát, majd sportolóiknak Barátságverseny elnevezéssel nemzetközi viadalokat rendeztek. A 2001-ben alapított eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezet tagjai Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország. Munkájában megfigyelőként vesz részt Fehéroroszország, Afganisztán, Mongólia, Irán csatlakozása folyamatban van.

Hírdetés

Az ukrajnai háború miatt az orosz és a fehérorosz sportolók részvételének tilalma egyre inkább előtérbe került, mivel egyes sportágak már megkezdték a kvalifikációt a 2024-es párizsi olimpiára és paralimpiára. Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának elnöke, Susanne Lyons azt állította, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetése arról tárgyal a nemzeti bizottságokkal, hogy van-e lehetőség az orosz sportolók visszatérésére a nemzetközi sportba.

A NOB közölte, hogy ajánlásai egyelőre érvényben maradnak, amíg a háború folytatódik. „Nincs itt az ideje hozzáállásunk megváltoztatásának – nyilatkozta korábban Thomas Bach, a NOB elnöke. – Továbbra sem javasoljuk orosz vagy fehérorosz sportolók meghívását a versenyekre, ahogy himnuszuk, zászlajuk, nemzeti színeik használatát sem.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »