Püspöki szentmisével ünnepelték a 75 éves csíkpálfalvi templom búcsúját

Püspöki szentmisével ünnepelték a 75 éves csíkpálfalvi templom búcsúját

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök volt a meghívott vendége a január 28-án megünnepelt csíkpálfalvi templombúcsúnak. Az esemény azért is rendkívüli volt, mert 75 évvel ezelőtt, letartoztatása előtt Márton Áron püspök szentelte fel a templomot.

A szentmise előtt Pál József Csaba püspök meglátogatta egykori iskoláját. Fehér Ilona igazgatónő, Ferencz Csaba polgármester, Csíki Szabolcs plébános, az iskola tanárai és néhány diákja fogadta a főpásztort.

A csíkpálfalvi iskolában folytatott meghitt beszélgetésük és a múlt felidézése során a temesvári megyéspüspök arra is kitért, hogy onnan indult a papi hivatása. „Igaz, voltak tanárok, akik ellenezték, hogy pap legyek, de volt egy tanár, akiről nem tudtuk, hogy vallásos, vagy sem, de azzal bátorított, bármi leszel: ember légy! – emlékezett vissza Pál József Csaba. – Ez sokat jelentet, illetve ez volt az egyetlen bátorítás!”

A főpásztor találkozott egykori osztálytársaival is.

A nehézségek is könnyebbek Istennel – foglalható össze a szentmise üzenete. A temesvári megyéspüspök prédikációjában felidézte azt is, amikor lendületes fiatal papként elment a Bánságba lelkipásztori szolgálatot végezni. „Utólag, ha most visszatekintek, nehéznek kellett volna lennie, de nem volt az, mert mindenben benne volt Jézus” – mondta a főpásztor.

Hírdetés

– hangsúlyozta Pál József Csaba püspök. Szentbeszédében személyes életéből vett példákkal támasztotta alá tanítását.

A szentmise végén a csíkpálfalvi plébános úgy fogalmazott: „Pál József Csaba temesvári püspök életét a szolgálat jellemzi. Ő nem hajlandó elfogadni, hogy árkok vagy éppen elválasztó falak legyenek ember és ember, nemzet és nemzet, világnézet és világnézet között – ezt ki is fejezte a 2019-ben ünnepelt fogadalmi búcsún Csíksomlyón. Miközben a pásztorbotot a kezébe fogja, nagy lendülettel éli az evangéliumot. Püspök atya arra ad példát, hogy nem szabad bezárkózni. Van átjárás felekezet és felekezet között,

Lelkiség és kultúra, hit és emberi jelenlét nem zárja ki egymást. Mindezt természetességgel és derűvel teszi.”

Forrás: Romkat.ro/Csíki Szabolcs

Fotó: Dobos Eszter

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »