OVF: az apadáskor folyamatos, extrém terhelést kapnak a gátak

OVF: az apadáskor folyamatos, extrém terhelést kapnak a gátak

Az árvíz lassú levonulása során folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyes kollégák ébersége és szaktudása kiemelten fontos szerepet kap a védekezés ezen szakaszában – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Nagybajcsnál már ütemesen apad a Duna, emiatt Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még szombaton kiegyenlítődik, mindez lehetővé teszi a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának nyitását, a győri vízszint tetőzését. A Lajtán folyamatos az apadás, csaknem 40 centimétert csökkent már a vízszint Mosonmagyaróvárnál a péntek reggeli tetőzés óta.

A Duna Budapest fölötti szakaszán a változó intenzitású, de folyamatos apadás ellenére továbbra is fokozott figyelemre van szükség a védekezőktől a töltések mentén a buzgárok, szivárgások, csurgások észlelésére és kivédésére.

A vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.

Pénteken például Pilismarótnál a kiépített ideiglenes védművön az árhullám megbontotta a fóliaborítást, amely veszélyeztette a kiépített védvonal állékonyságát. A jelenséget munkatársaik időben észlelték, és megkezdték a szükséges beavatkozást. A vízügy és a társszervek munkatársai az érintett szakaszon egy speciális munkagéppel, kővel töltött nagyméretű – úgynevezett big-bag – zsákokat beemelve megerősítették az ideiglenes védvonalat. A munkát búvárok segítették.

Hírdetés

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos/videos/506204058970457/&show_text=false&width=560&t=0

A Duna tetőzése szombaton a hajnali órákban érte el Budapestet, 5 órakor 830 centiméteres vízállásnál, a 2013-ban mért legnagyobb vízszinttől 61 centiméterrel elmaradva. A Duna Budapest alatti szakaszán Paksnál előreláthatólag vasárnap éjjel,

Bajánál hétfőn este várható a folyó tetőzése, harmadfokú árvízvédelmi szintet megközelítően.

Az OVF azt javasolja, hogy adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformtól érdeklődjenek. Hangsúlyozták, hogy az „Árvíz Vonal” telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért – például tetőzések aktuális helye – hívják.

Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adn.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »