Potápi Árpád János: új elemekkel bővül a Határtalanul! program

Potápi Árpád János: új elemekkel bővül a Határtalanul! program

Új elemekkel bővül a Határtalanul! program, mostantól nem magyarlakta területeket is meglátogathatnak kirándulásaik során a diákok – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában csütörtökön.

Potápi Árpád János közölte, a napokban jelentek meg a tanulmányi kirándulási program legújabb felhívásai, amelyek célja, hogy a gyerekek fizikailag megismerjék a határon túli magyar világot, magyar közösségekkel találkozzanak, s ezáltal barátságok, iskolai testvérkapcsolatok jöhessenek létre.

Fontos, hogy a gyerekek lássák, hogy a Kárpát-medencében nem csak Magyarországon élnek magyarok. Így talán a későbbiekben ők is jobban megértik, mit jelent a nemzeti összetartozás napja”

– fogalmazott a politikus.

Hírdetés

Rögzítette: a kormány százszázalékosan támogatja a Határtalanul! programot, mert azt szeretné elérni, hogy egyetlen magyar gyermek se hagyja el úgy az oktatási rendszert, hogy iskolai keretek között nem járt legalább egy határon túli területen.

A választható programelemek közé bekerült továbbá a helyi termelők meglátogatása és a termelői üzembejárás is – részletezte, hozzátéve: a gyerekek a helyi gazdáktól vásárolhatnak, helyi termékeket kóstolhatnak, így a tanulmányi kirándulások egyúttal a helyi vállalkozásokat is segítik.

A magyarság minden részének fontos, hogy napi kapcsolatban legyünk egymással – húzta alá az államtitkár, aki szerint a gyerekekben „el kell mélyíteni a hazaszeretetet, a magyarságélményt”. Nemcsak a templomok, iskolák, várak meglátogatása, illetve a „kilométerek gyűjtése” a cél, hanem az identitás megerősítése – hangsúlyozta.

Idézett egy egyetemisták körében végzett kutatást is, amely kimutatta, hogy a magyar fiatalok közel kétharmada napi rendszerességgel tart kapcsolatot külhoni barátokkal, ismerősökkel. „Ez jó érzés, azt látjuk, hogy a több mint tíz éve folytatott nemzetpolitikánknak van hatása” – húzta alá az államtitkár.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »