Potápi Árpád János az Ung-vidéken és a Bodrogközben

Potápi Árpád János az Ung-vidéken és a Bodrogközben

 

a Dobó István Alapiskolában magyarországi támogatással jött létre a Dobó István emlékszoba, az interaktív tárlat és a konferenciaterem, valamint egy ifjúsági szállórész is kialakításra került.

A beruházások már egy ideje készen állnak, ám a pandémia csak most tette lehetővé ünnepélyes átadásukat.

A Himnusz hangjait követően a vendégeket az iskola igazgatója, Hack László  köszöntötte.

Potápi Árpád János ünnepi gondolatait azzal indította, hogy

Nagyszelmencről elsőként az jut az ember eszébe, hogy ez az a kettévágott falu, amelynek lakói azért kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, mert volt egy nagy bűnük: magyarok voltak.

Itt járta az a mondás is:

Élvezd a háborút, mert a béke sokkal rosszabb lesz.

És valóban, nem jártak jól sem azok, akik Csehszlovákiához, sem pedig azok, akik a szovjet oldalra kerültek. 11 éve már, hogy Magyarország Kormánya nemzetépítést folytat, azt tartva szem előtt, hogy minden magyar szülőföldjén boldogulhasson. Aligha akad olyan magyarok lakta terület, ahová ne érkezett volna az elmúlt évtizedben valamilyen támogatás, hiszen azon dolgoznak, hogy a magyar gyerekek biztos jövőjét garantálják.

A határokat elismerve a térség újraegyesítését tűzték  célul.

A rendezvényen Fekete Irén is szót kért, aki a Dobó István Alapiskolát, ezt a 135 éves intézményt, amely 15 éve viseli az egri hős nevét, a Tőketerebesi Választmány keleti bázisaként aposztrofálta.

Hírdetés

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték az elkészült Dobó István emlékszobát, az interaktív tárlatot és az ifjúsági szálláshelyet. A Miatyánk elhangzása után a vendégek megkoszorúzták az iskola előtti parkban álló Dobó István-szobrot.

A 15 órakor kezdődő átadási ünnepséget követően a delegáció Kaposkelecsénybe utazott, az ünnepség helyszíne a kaposkelecsényi tájház és közösségi tér volt.

Itt magyar támogatással több beruházás is történt: létrejött az óvodai játszótér, a helyi tájház, illetve egy kisbusz ünnepélyes átadására is sor került.

Ezek megvalósulását az államtitkárság mellett a Bethlen Gábor Alap is támogatta. A delegációhoz dr. Hetey Ágota, kassai főkonzul is csatlakozott.

Kaposkelecsény polgármestere, Varga Tibor köszöntötte a vendégeket, aki többek között felsorolta, milyen sok területen támogatja Magyarország a külhoni magyarokat megmaradásuk és életminőségük javítása érdekében. 

A tájház megálmodója, Kovács András  beszámolt arról is, mi mindent rendeztek azóta, hogy létrejött ez a közöségi tér, amely még külső felújításra szorul. Potápi Árpád János pedig hangsúlyozta:

a magyarság egységét a járvány sem tudta megbontani, sőt, ahol erős magyar közösségek vannak, ott egy-egy csöppnyi Magyarország jön létre.

Végezetül bejelentette, hogy a tájház külső felújításához a Magyar Állam újabb 20 millió forint támogatással járul hozzá.

Az ünnepség ezután az óvodások jópofa műsorával folytatódott, amellyel minden nézőt sikerült megnevettetniük. Az ünnepség utolsó pontjaként felavatták azt a kisbuszt, amely a helyi oktatási intézményeket, a civil szervezeteket, a futballistákat és az egyházat egyaránt szolgálja majd. Az államtitkár urat Réti Zoltán fafaragó egy szép faragvánnyal ajándékozta meg.

A látogatás utolsó állomása Kisgéres volt, ahol a vendégek a Borudvarban gyülekeztek, ahol

átadásra került a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával vásárolt kisbusz.

A vendégeket a helyi alsó tagozatos iskola diákjai műsorral fogadták, akik saját magukat citerán kísérve népdalokat énekeltek.

Majd Furik Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket, aki a kötetlen ünnepség során azt is elmondta:

több támogatást kapunk Magyarországtól, mint attól az országtól, amelynek területén élünk.

A kisbusz felavatása után az államtitkár úr –a gyerekek legnagyobb örömére– beültette őket a gépjárműbe, és tett velük egy kört a falu főutcáján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »