Potápi: a biztos nemzetpolitika alapja az erős Magyarország

Potápi: a biztos nemzetpolitika alapja az erős Magyarország

A biztos nemzetpolitika alapja egy erős Magyarország – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken a hétvégi magyar iskolák online találkozóján.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: 2010 óta alapvetően megváltozott a magyar kormány diaszpórapolitikája, a magyar közösségeket számon tartják, számítanak rájuk és tevékenyen bevonják a mindennapi közös teendőkbe. Kifejezetten a diaszpórának szóló programokat indítottak el és működtetnek, külön pályázat keretében támogatják szervezeteiket és a hétvégi magyar iskolákat.

Kiemelte:

Potápi Árpád János arra biztatott, minél többen vegyenek részt az országgyűlési választásokon április 3-án. Aki még nem regisztrált, március 9-éig tudja ezt megtenni, és a külhoni magyarok levélszavazatainak legkésőbb a szavazás napján 19 óráig kell visszaérkeznie – jelezte.

Az államtitkár az ötödik alkalommal megszervezett találkozón rámutatott: a hétvégi magyar iskolák oktatóiból, vezetőiből, pedagógusaiból mára egy cselekvő, a közösségükért, a gyerekekért, a fiatalokért tenni akaró közösség alakult ki, folyamatos a világ magyar iskolái között az együttműködés.
Kiemelte: minden magyar iskolát számon tartanak, és évente 300 ezer gyermek számára teszik lehetővé a minőségi magyar oktatást a Kárpát-medencében és világszerte. Hozzátette:

A bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni oktatási intézményhálózatot, 2016 decemberétől a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program négy üteme valósult meg, eddig több mint 900 óvodát, bölcsődét tudtak felújítani, építeni. A Szülőföldön magyarul programban évente 220-250 ezer diák vesz részt, a támogatásokat kiterjesztették a bölcsődétől a diploma megszerzéséig.

Kitért arra is, hogy 2010 óta több mint 5 ezer kulturális intézményt, szervezetet, illetve programot támogattak. Jelenleg 82 nemzeti jelentőségű intézmény, 12 nemzeti jelentőségű program és 270 tevékenység részesül közvetlen támogatásban.
Szólt arról, hogy a Mikes Kelemen program a zárószakaszához érkezett, eddig közel 5500 doboz tért haza veszélyeztetett hagyatékként.

Hírdetés

Egyre fontosabb területté vált a sport és az egészséges életmód támogatása, határon túli sportakadémiákat indítottak a futball, a jégkorong és a birkózás területén, támogatják a téli sportokat, és második ütemben indul a lovasegyesületek segítése is Erdélyben.
Emellett gyermekgyógyász, védőnői hálózatot építettek, építenek ki, tanya és falugondnoki szolgálatot indítottak külhonban is.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy – a világjárvány miatt – ismét a virtuális térben rendezik meg a találkozót. Az online térnek köszönhetően ugyanakkor még több iskolát hívhattak meg a rendezvényre.
A mostani találkozón – a cselekvő nemzet évében – 157 szervezet képviselteti magát – ismertette, megjegyezve: a találkozó évről évre egyre népszerűbb.
Kitért arra, hogy

Beszámolt arról, hogy a győri Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János Karával együttműködve továbbképzést indítottak a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát oktatóknak. 2021-ben harmincan végezték el a képzést, amit idén is meghirdetnek az államtitkárság támogatásával. Az online tananyagmegosztó felületet szintén a karral közösen működtetik, ez hamarosan megújul, az információk még könnyebben elérhetők lesznek. Újdonság még, hogy áprilisban projektírási pedagógiai módszertani workshopot tartanak.

Kiemelte: két pályázati felhívást tettek közzé a diaszpóra számára. A Nemzeti újrakezdési program felhívásban működésre, fejlesztésre, és eszközbeszerzésre, a másik pályázatban programok és rendezvények támogatására lehetett kérelmet beadni. Az elsőre 172 intézmény, a másodikra 183 intézmény adott be pályázatot, ezek kiértékelése zajlik.

Kitért a diaszpórai iskolatáborokra is, ezeket reményeik szerint 2022-ben folyamatosan megrendezik valamennyi kontinensen a Külföldi Magyar Cserkészszövetség közreműködésével.

A diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogramban 61 fiatal kezdte meg tanulmányait a 2021/22-es tanévben, ez a program is folytatódik.

Az online formában tartott V. Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójának megnyitója – Potápi Árpád János államtitkár és Szilágyi Péter miniszteri biztos nyitóelőadása megtekinthető ITT.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »