Pontot tett az évszázados francia–német rivalizálás végére Konrad Adenauer

Pontot tett az évszázados francia–német rivalizálás végére Konrad Adenauer

Az „Öregnek” becézett Konrad Hermann Joseph Adenauer hosszú politikusi karrierje során két rekordot is beállított: ő volt Köln legfiatalabb polgármestere, és a valaha élt legidősebb német kancellár. Az 1876. január 5-én, Kölnben született Adenauerre azonban nem rekorderként, hanem a második világháborút követő német újjászületés és az európai integráció egyik atyjaként emlékszik a világ.

Adenauer egy szerény anyagi hátterű katolikus családba született Kölnben. A jó képességű fiú a gimnázium után jogi diplomát szerzett. A rangos kölni családból származó Emma Weyerrel 1904-ben kötött házassága révén közel került a város befolyásos politikai és gazdasági köreihez, és aktívan politizálni kezdett.

A katolikus Centrum Párt tagjaként 1906 és 1917 között a polgármester helyetteseként, majd 1917 és 1933 között polgármesterként irányította Köln városát.

Az 1920-as években egyre erőszakosabbá váló német politikai légkörben a rend és a keresztény értékek mentén politizáló Adenauer elhatárolódott a szélsőséges politikai irányzatoktól.

A weimari köztársaság idején a legnépszerűbb politikusok között tartották számon. Többször is emlegették kancellárjelöltként, de úgy döntött, a biztos kölni polgármesteri széket nem kockáztatja a bizonytalan, sok buktatóval járó kancellári tisztségért.

Az egyre erősödő náci párt nem nézte jó szemmel Adenauer kölni regnálását és lejárató kampányt indított a politikus ellen: közpénzek hűtlen kezelésével és zsidók támogatásával vádolták.

Hírdetés

Hitler hatalomra jutása után nem maradhatott a polgármesteri székben, főként azután, hogy a város vezetőjeként nem engedte meg, hogy horogkeresztes dekorációkkal fogadják az 1933-ban Kölnbe látogató, diadalát ünneplő náci vezért.

Adenauer bankszámláját befagyasztották, munkanélküliként tengette életét, így a félreállított politikus csak barátai és az egyház jóindulatára számíthatott. Bár a közélettől távol tartotta magát, 1944 nyarán, a Hitler elleni sikertelen merénylet után letartóztatták, és a háború végéig a Gestapo kölni börtönében tartották fogva.

Szabadulása után újult erővel látott munkához. A protestáns és a katolikus németeket tömörítő Kereszténydemokrata Unió felépítésén fáradozott. Erőfeszítéseit siker koronázta, létrejött egy konzervatív polgári koalíció, a néppárttá váló Kereszténydemokrata Unió megerősödött.

Hetvenhárom éves korában, 1949. szeptember 15-én a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjává választották. Sokan úgy vélték, hogy a kora miatt „Öregnek” becézett politikus csupán rövid ideig irányítja majd Nyugat-Németországot, ezzel szemben Adenauer végül 14 éven keresztül állt az ország élén.

Kancellársága alatt a nyugatnémet demokrácia és a gazdaság megerősödött. Adenauer jelentős külpolitikai sikereket ért el, megszüntetve országa elszigeteltségét. Bevonta Nyugat-Németországot az ötvenes évek elején meginduló európai integrációs folyamatokba, és eloszlatta a német állam megerősödésétől tartó nemzetközi aggodalmakat is.

Az NSZK 1951-ben tagja lett az Európa Tanácsnak és a rákövetkező évben belépett az Európai Szén- és Acélközösségbe, majd 1955-ben a NATO-ba. 1963-ban történelmi pillanatot élt át a német és a francia nemzet, amikor Konrad Adenauer és a francia elnök, Charles de Gaulle aláírta a két ország közötti együttműködési szerződést, véget vetve az évszázados rivalizálásnak.

Adenauer négy évvel később, 1967. április 19-én hunyt el.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »