Polgári engedetlenségbe kezdenek a budaörsi Illyés Gyula gimnázium tanárai, érettségiztetni sem fognak

A sztrájkjoguk korlátozása miatt polgári engedetlenségbe kezdenek a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum oktatói. Az iskola Facebook oldalán olvasható, közel 60 tanár által szignózott nyílt levelükben azt írják, hogy a pedagógusi életpálya ellehetetlenülése ellen tiltakozva

  • megtagadják a tanórák megtartását;
  • távol maradnak minden, eddig tanárok vezette iskolán kívüli programtól,
  • felfüggesztik az adminisztratív teendőiket,
  • továbbá megtagadják az érettségiztetést is.
  • „Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja” – írták.

    Levelük elején felvetik, hogy bár voltak köztük, akik azt remélték, hogy az új kormány felállásával végre a pedagógustársadalom lesújtó helyzete is napirendre kerül, eddig nem kaptak mást, csak cinikus mondatokat.

    Hírdetés

    „Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat”

    – emelték ki.

    Úgy látják, hogy „a civilizált országokban egészen szokatlanul” a Belügyminisztérium alá rendelték az oktatást, pedig szerintük „egyetlen rendszeren belül nehezen fér össze két nagyon más attitűd: egy hierarchikus, parancsokat végrehajtó és egy empatikus, együtt gondolkodó”.

    „Az utóbbi hetek megaláztatásának emlékezetes része marad, ahogy az új munkakörébe belecsapó belügyminiszter tudatta velünk, hogy magunknak kell kivívnunk a társadalom tiszteletét, amit ezek szerint eddig elmulasztottunk” – fogalmaznak a pedagógusok a levélben.

    Végezetül arról írnak, hogy:

    „Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit”.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »