Pogácsapeterson

Pogátsáék műsort készítettek a kanadai pszichológus és közíró Jordan Petersonról.

Előre szólok: nem érdemes megnézni, baromi felületes anyag, ami egyébként nem jellemző Pogátsára, de most teljesen befeküdt a ballib főáramba.

Tulajdonképpen csak egy dologban van igaza a kritikának: Peterson rendszeresen úgy nyilatkozik dolgok ellen, hogy azokat nem ismeri eléggé. Jó példa a Peterson-Žižek vita pár éve: Peterson elképzelt magának a vita előtt egy kommunistát, majd amikor kiderült, hogy Žižek nem felel meg nagyrészt ennek az ideálmodelnek, szó nélkül maradt, nem tudott már adekvátan reagálni, így aztán az egész vita baromi unalmas is lett. A sokkal okosabb Žižek pedig udvarias ember, nem használta ki szellemi fölényét, s direkt nem győzte le ellenfelét – a külsőleg agresszív alakok gyakran ilyenek, a lelkük mélyén udvariasak és békülékenyek. Így aztán a vitából nemvita lett.

Peterson olyan számomra, mint a reformkommunisták voltak a kommunizmus uralma alatt az antikommunisták számára. Vagy ahogy a hatalomra még csak törekedő Lenin tekintett a kapitalizmus nem-kommunista ellenfeleire: “hasznos idióták”.

Peterson abba az áramlatba tartozik, ami rendkívül népszerű Észak-Amerikában a rendszer nem-balos kritikusai között. Tulajdonképpen Trump is ennek a hullámnak a terméke.

Hírdetés

Szóval nyilván igaza van abban Petersonnak, amiről híres lett: a polkorrektség, a genderizmus, a feminizmus, a klímahisztéria, a BLM elutasítása.

De az alapokban abszolút téves amit képvisel. Peterson valójában ultraliberális, persze ha a “liberális” szót annak eredeti értelmében használjuk. Ez abszolút jellemző szinte az egész amerikai “szélsőjobbra” – mert ma már így szokás nevezni őket.

Az alap az abszolutizált emberi szabadság, ezt Istennek tulajdonítják, de teljesen szekuláris módon. S ahogy levezetik a természetes rendből a heteroszexualitást, úgy a kapitalizmust is, sőt – a mozgalom szélén – a szociáldarvinizmust és a rasszizmust is. Ebben a sajátos üdvtörténetben a felvilágosodás szinte Isten terve. Azt hiszem az ok a protestáns szellemiség, mely végsősoron megalapította az USA-t.

Szóval ők megjavítani akarják a rendszert, mégpedig a rendszer alapjaihoz való visszatéréssel, miközben maga a rendszer a probléma téves alapjai miatt.

Nyilván támogatjuk őket, hiszen hasznosak a rendszer hitelességének szétverésében, de közben sose szabad elfelejteni: alapeszméjük azonos a rendszerével. Mint ahogy annak idején megtapsolták az antikommunisták Gorbacsovot, hiszen kinevették Gorbacsov naív kommunista hitét, de javító szándéka jó volt a rendszer rombolására.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »