Megközelítette a 13 milliárd fontot az Ukrajnának nyújtott brit segélyek értéke

Megközelítette a 13 milliárd fontot az Ukrajnának nyújtott brit segélyek értéke

Megközelítette a 13 milliárd fontot az Ukrajnának nyújtott brit segélyek értéke Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 14:58

A londoni külügyminisztérium pénteken ismertetett összegzése szerint megközelítette a 13 milliárd fontot az Ukrajnának nyújtott brit katonai és gazdasági segélyek értéke.

A tárca által összeállított részletes kimutatás szerint a háború kezdete óta Nagy-Britannia eddig 7,8 milliárd font katonai segítségben részesítette Ukrajnát. 

A nem katonai jellegű segítségnyújtás értéke 5 milliárd font, vagyis Nagy-Britannia a háború eddigi időszakában 12,8 milliárd font értékben segélyezte Ukrajnát. 

A brit külügyminisztérium ismertetése szerint London a 2024–2025-ös pénzügyi évben további 3 milliárd font katonai segítséget nyújt az ukrán fegyveres erőknek, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2030–2031-es pénzügyi évig is minden évben 3 milliárd font értékű katonai támogatást ad Ukrajnának. 

Hírdetés

A tárca pénteki tájékoztatása szerint hozzávetőleg négyszáz különféle típusú katonai eszköz szerepel az Ukrajnának szállított brit hadfelszerelési csomagokban. 

A legutóbbi segélyprogramot szeptember első hetében jelentette be a londoni védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint a brit kormány 650 könnyű, több feladatra használható rakétát (Lightweight Multirole Missile, LMM) szállít Ukrajnának, és ezek előállítására 162 millió font értékű megbízást adott a Thales hadiipari konglomerátumnak, amely belfasti üzemében gyártja majd fegyvereket. 

A védelmi minisztérium bejelentette mindemellett, hogy a korábbi tervekkel ellentétben jövőre is folytatódik az ukrán katonák nagy-britanniai kiképzése. 

Az eredeti menetrend alapján a kiképzések az idén véget értek volna, de döntés született arról, hogy a program legalább 2025 végéig folytatódik. 

Nagy-Britanniában a háború kezdete óta eddig több mint 45 ezer ukrán katona részesült kiképzésben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »