Az EU eszközökkel segíti Csehország és Lengyelország árvízi védekezését

Az EU eszközökkel segíti Csehország és Lengyelország árvízi védekezését

Az EU eszközökkel segíti Csehország és Lengyelország árvízi védekezését Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 15:05

A Közép-Európát sújtó áradások elleni védekezés támogatására az Európai Unió segélyt, benne párátlanítókat és fertőtlenítőszert szállít Csehország és Lengyelország számára, és műholdfelvételek átadásával is segíti a vészhelyzet elleni védekezést – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint Csehország kérése nyomán, az EU polgári védelmi mechanizmusának keretében Szlovénia, Belgium, Horvátország és Németország szállít több száz párátlanító (nedvességelszívó) berendezést, amely – mint írták – nélkülözhetetlen az árvíz károsította épületek szárításához és a mihamarabbi helyreállításhoz. 

Hírdetés

Lengyelország kérését, amely vízfertőtlenítés biztosítására vonatkozott, Svédország teljesítette azzal, hogy több száz palack klóramint szállít az árvíz sújtotta országnak. 

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette: a közös erőfeszítés rávilágít az EU megingathatatlan elkötelezettségére a szolidaritás és az együttműködés mellett válságok idején. A közös erőfeszítés könnyebbséget biztosít azok számára, akiknek életére a pusztító árvizek hatással vannak – mondta. 

Közölte, az Európai Unió a klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus műholdképeit is rendelkezésre bocsátja az érintett országok vészhelyzet-elhárítási műveleteinek támogatására. Az Európai Unió 24 órában elérhető Vészhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson – tette hozzá az uniós biztos. 

A brüsszeli végrehajtó testület közölte, hogy az EU a kohéziós alapból tagállami kérés esetén összesen 10 milliárd eurót mozgósít az árvizek által sújtott országok számára.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »