Hamarosan új úti okmányokkal utazhatunk

Hamarosan új úti okmányokkal utazhatunk

A belügyminisztérium bemutatta a nyilvánosságnak a korszerű biztonsági elemekkel ellátott új úti okmányokat. Mint ahogy arról Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a sajtótájékoztatón beszámolt, sikerült megoldaniuk az úti okmányok kiállítása terén a nyár folyamán problematikussá vált helyzetet, amikor megtörtént, hogy egyes kérvényezők nem kapták meg az új okmányukat a törvényes határidőn belül.

Az új okmányok a szlovák népi kultúra egyes elemeit és nemzeti szimbólumokat tartalmaznak majd, szlovák történelmi műemlékek ábrázolásai mellett. „Mindez természetesen nemcsak a dizájnról szól, hanem a nagy jelentőséggel bíró biztonsági szempontokról is, melyek elemei megfelelnek a 21. század követelményeinek“ – hangsúlyozta Šutaj Eštok.

Az új úti okmányok korszerű biztonsági elemeket tartalmaznak, többek között újgenerációs chipet, mely lényegesen biztonságosabb lesz, s egyúttal lehetővé teszi az elektronikus szolgáltatások fejlesztését is. Az útlevelek nemzeti színekkel megegyező kivitelezésben készülnek. A biztonsági elemek a tárcavezető szerint fokozott védelmet garantálnak a hamisítás ellen.

„Ezután mindenki, aki új úti okmány kiállítását kéri, ilyen útlevelet kap, melyet véleményem szerint tulajdonosaik büszkén mutathatnak fel bárhol a világon“ – folytatta.

A Belügyminisztérium Informatikai, Telekommunikációs és Biztonsági Szekciójának vezérigazgatója, Martin Hrachala az okmányok küllemét mutatta be. Elmondta, hogy az útlevelek mindhárom fajtája új kivitelben készül, így a hagyományos, diplomata- és szolgálati útlevelek is, sőt az idegenek részére kiállított úti okmányok is.

Az útlevélben a Duna és a Morva összefolyásának ábrázolása, a Krivány, a kerületi székhelyek és Szlovákia UNESCO védelme alá vont nyolc műemléke látható.

Hírdetés

Az új dizájn Hrachala szerint fokozott biztonságot nyújt a hamisítási kísérletekkel szemben. Az adatokat tartalmazó oldalon az előző változathoz képest dombornyomást, biztonsági elemeket és újfajta chipet alkalmaznak.

„A Rendőrség Bűnügyi Szakértői Intézete kidolgozott egy biztonsági elemet is, mely azon az oldalon látható, ahol az összes biztonsági elem. Ez a külföldi partnerek számára is szolgál, hogy meg tudják különböztetni a hamis útlevelektől“ – magyarázta.

Az új útlevelekben lesznek olyan mikrostruktúrák is, melyek természetes fénynél nem, csak UV-megvilágításban rajzolódnak ki. Mindezt mélynyomásos elemekkel és mikroszövegekkel egészítették ki. A borítón és az adatokat tartalmazó oldalon is van dombornyomás.

„A legmodernebb technológiát alkalmaztuk“ – hangsúlyozta Hrachala, kifejtve, hogy ez azért is fontos, mivel az útlevél érvényessége 10 évre szól és ez alatt az idő alatt meg kell őriznie a biztonságosságát. A dizájn kialakításában a belügyminisztérium szakemberei, heraldikai és biztonsági szakértők, grafikusok vettek részt. Az útlevél kiállításáért fizetendő illeték összegét nem tervezik emelni.

Patrik Krauspe belügyminisztériumi államtitkár bejelentette, hogy hamarosan új kivitelezésű személyazonossági igazolványok megjelenése is várható.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »