Peugeot 208 GT: A család ékköve

Peugeot 208 GT: A család ékköve

A 2020-as Év Autóját nem sokkal a díj bezsebelése után teszteltem először, középső szereltségben és motorizációval. Nemrég viszont a csúcsmodellt volt alkalmam kipróbálni, ami egyben összehasonlításukat is lehetővé tette.

Az új család általános jellemzőin kívül tehát ezekről a különbségekről is szó lesz az alábbiakban.

Gyönyörű kisautó, amelynek szépségét nem a pengeélek, hanem a lágy ívek-hajlatok adják. S mivel komoly méretkorrekciókon is átesett (hosszúság: +9, magasság: -3 cm), most leginkább egy lapuló, ugrásra kész macskára hasonlít.

És a kisragadozókhoz való hasonlóságnak még távolról sincs vége, lásd a fényszórók és a menetfények karmait, vagy ugyanezt a motívumot a hátsó lámpákban. Ezeket – mármint a lámpákat – egyébként igen effektív fekete betét köti össze, ami tökéletesen harmonizál a szintén fekete, széles tetőspoilerrel. És még egy apróság, a formatervezők játékos ötlete: a C-oszlopokon kialakított apró bemélyedés, amelyet egy magyarországi portál szerint „mintha a menetszél formálta volna a lemezbe…”

Ami pedig a GT modell vizuális másságát illeti: sportosabb, sűrűbb mintázatú a hűtőmaszk, a kerékszoknyák fekete műanyag betéteket kaptak, a fart pedig krómozott dupla kipufogó ékesíti.

Hírdetés

Mindkét típus egyik ütős látványeleme a márka védjegyévé vált aprócska, sokszögű kormány. A digitális, háromdimenziós műszerfal szintén; megszámlálhatatlan megjelenítési módot kínál, a minimálistól a navigációs térképen keresztül egészen a személyre szabásokig.

A GT verzió központi kijelzője azonban 7 helyett 10 hüvelykes, és a navigáció is itt válik alapárassá. A műszerfalon és az ajtóburkolatokon végigfutó szénszálas betét szintén közös stíluselem, csakúgy, mint a középkonzol billenőkapcsolóinak sora.

A GT szereltségi többletei még az elülső sportülések/parkolószenzorok, a full LED fényszórók, vagy a holttérfigyelő. A tolatókamera és a vészfékasszisztens mindkét típusnál standard, a panorámatető pedig a GT-nél is feláras. Ami pedig az általánosságokat illeti a tekintélyes hossznövekménynek köszönhetően megnőtt a hátsó élettér, a csomagtartó viszont változatlanul picit alulméretezett.

Az elektromos verziót leszámítva az új Peugeot 208 három benzin- és 1 dízelmotorral kapható. A GT-t ezek közül a legerősebb, tehát a 130 lovas benzines mozgatja, míg a korábbi középszerelt típust annak 100 lóerős változata. Természetesen mindkét esetben ugyanarról a háromhengeres, 1,2 literes turbóaggregátról van szó, különböző hangolással. A GT-motor többlete a 30 lóerőn kívül +25 Nm nyomaték, dinamikai mutatókban pedig 20 km/ó-val nagyobb csúcssebesség és 2,1 másodperccel jobb százas sprint.

Papíron 0,2 literrel szomjasabb a GT, míg a teszt során mindkét típusnál 6,2 litert mértem. Üzemmódválasztót mindkettő kínált, ECO rezsimben szabadonfutással. A GT verzió azonban csak nyolcfokozatú automata váltóval kapható, míg a 100 lóerős típusok hatgangos kézivel is. Az automata egyébként jól teszi a dolgát, induláskor például minimális a töprengési ideje.

A futóművek hangolása is azonos: a franciás lágysághoz áll közelebb, ami persze végképp nem jelenti a karosszéria lengedezését a keményen vett kanyarokban. Egyszerűen jobban szűri az úthibákat, mint a sportos rugózás, magyarán komfortosabb. A legvégére pedig csak ennyi: ha a száraz számok nem érzékeltették volna kellően, a 130 lovas kisautóval öröm közlekedni. Élvezetesek a sprintek, stresszmentesek az előzések. Még automata váltóval is…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »