Pellegrini: soha nem engedem Szlovákiát belerángatni a háborús konfliktusba

Pellegrini: soha nem engedem Szlovákiát belerángatni a háborús konfliktusba

„Szlovákia érdekeinek az államfő számára elsődlegesnek kell lennie, függetlenül attól, hogy mit történik a világban“ – hangsúlyozta Peter Pellegrini (Hlas-SD), a parlament elnöke, államfőjelölt, aki a SITA hírügynökségnek nyilatkozott az államfőválasztás első fordulóját megelőző társadalmi légkörről, valamint a bel- és külpolitikai helyzetről.

„A köztársasági elnöki hivatalnak immár nem csak ceremóniák helyszínének kell lennie, ahol időről időre diplomáciai formalitások zajlanak a díszőrség sorfala előtt. Olyan helynek kell lennie, ahol le tudnak ülni egy asztalhoz a politikai ellenfelek, az eltérő nézeteket vallók is, és közösen képesek tervezni Szlovákia jövőjét“ – mondta Pellegrini.

„Szlovákiának az utóbbi időben komoly kihívásokkal kellett megbirkóznia. Nem tapasztaltam, hogy az elnöki palotába meghívást kapott volna a kormányfő és a parlament elnöke, hogy komoly helyzetekben a megoldásról tárgyaljanak. Állandó feszültséget éreztem az elnöki palota és a végrehajtó hatalom között, ez nem vezet semmi jóra, épp ellenkezőleg“ – fejtette ki a parlament elnöke.

Hírdetés

„Az elnöki palotának az emberek érdekeit kell védenie, mert az államfőt a Szlovák Köztársaság polgárai választják. A kormány segítségére kell lennie, amennyiben a kormány teljesíti célját és jobbá teszi az emberek életét, biztonságos, méltó és tisztességes életet biztosítva nekik. Ellenkező esetben pedig emlékeztetnie kell a kormányt, ha az eltér ettől a céltól és letér a helyes útról“ – tette hozzá Pellegrini.

„Prioritásnak kell tekinteni, hogy a társadalom összefogjon egyetlen cél érdekében, s mindent megtegyen azért, hogy javuljon Szlovákia lakosságának életszínvonala, hogy itt mindenkinek méltó életkörülményeket teremtsünk“ – hangsúlyozta a parlament elnöke.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »