Öt pokolgépet hagyott emlékbe az Iszlám Állam a moszuli an-Núri mecset falában

Öt, még az Iszlám Állam által elrejtett pokolgépet találtak a helyreállítás során az iraki nemzeti örökség gyöngyszemének számító moszuli an-Núri mecset egyik falában – közölte az UNESCO.

A robbanószerkezetek alkalmasak lettek volna a teljes épületegyüttes lerombolására – közölte az ENSZ-szervezet.

"A helyzetet teljes egészében ellenőrzés alatt tartják, a környék lakosai nincsenek veszélyben, a bombákat a tervek szerint a következő napokban hatástalanítják – közölte az UNESCO.

A XII. században épült mecset és minaret – ez utóbbit a helyiek Púposnak (al-Hadzsba) becézik, mert kissé ferdén áll -, 2017-ben esett az Iszlám Állam – amely az "iraki iszlám kalifátus" székhelyének tartotta Moszult – és a terroristákat a városból kiűző iraki hadsereg közötti harcok áldozatává.

Hírdetés

Az öt fel nem robbant szerkezetet kedden fedezték fel, az imaterem déli falán belül – közölte az UNESCO, amely hozzátette, hogy egyet közülük már sikerült hatástalanítani. A többi négy egymással össze van kapcsolva, ezért később hatástalanítják őket.

Tahszín al-Kafadzsi tábornok, az egyesített iraki biztonsági erők műveleti főnöke megerősítette, hogy több pokolgépet találtak a mecsetben. A hatástalanításukhoz a ninivei tűzszerészek a bagdadi védelmi minisztérium segítségét kérték – tette hozzá. A bombák hatástalanításáig szünetelnek a helyreállítási munkálatok.

Moszul, az egykori bibliai Ninive az ókorban az Asszír Birodalom fővárosa volt, ma Irak északi részén áll. A 12. században épült an-Núri nagymecsetet az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihádista harcosai rongálták meg, mielőtt az iraki erők visszafoglalták a várost, jelenleg az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete segítségével folyik a helyreállítása.

A mecset a nevét a XII. századi Núr ad-Dín ibn Zangi zangida fejedelemről, Asszíria és Felső-Mezopotámia nagy részének fejedelméről, az Asszír Birodalom újraegyesítőjéről kapta, aki egy ideig Moszulban is uralkodott és 1172-ben rendelte el a megépítését. Az évszázadok során többször lerombolt mecsetet 1945-ben építették újra. Egyetlen eredeti része a minaret romja, amely 850 éve őrzi eredeti szerkezetét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »