Pellegrini az ország minden polgárának elnöke kíván lenni, Korčok a vereséget nehezen viselve vádaskodott

Pellegrini az ország minden polgárának elnöke kíván lenni, Korčok a vereséget nehezen viselve vádaskodott

Peter Pellegrini röviddel éjfél után mondott köszönetet a személyére adott szavazatokért, külön kiemelve a Szlovákiában élő nemzetiségeket, Forró Krisztiánt és a magyar szavazókat. Mint mondta, ez komoly kötelezettséget ró rá és egyben óriási megtiszteltetésnek tekinti.

Köszönetet mondva a koalíciós partnereinek kijelentette, a kormány számíthat rá, hogy programja teljesítése közben a köztársasági elnöki palota nem egy ellenzéki-opportunista központ lesz – ahogy ezt az elmúlt tíz évben tapasztalhattuk –, mely ártott a kormánynak és az államnak külföldön is, és annak örült, ha az valamiben kudarcot vallott.

Ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy nem lesz a kormány kritikátlan csodálója, viszont támogatja mindazon törekvéseit, melyek az emberek életének jobbítását szolgálják. Mint mondta, védelmezni fogja Szlovákiai nemzeti és állami érdekeit, s mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország a béketörekvések oldalán álljon. Vallja, hogy az ország csak egységben, összefogással találhat kiutat a problémákból.

Ivan Korčok csalódottságát nem titkolva gratulált Pellegrininek, akinek, mint mondta, független államfőnek kell lennie, nem pedig utasításra cselekednie. Majd kifejtette, hogy véleménye szerint miért maradt alul a választás során. Mint mondta, Szlovákiában úgy is államfő lehet valaki, ha nem átlátható kampányt folytat, illetve ha úgymond gyűlöletet kelt, s az ellenfelét, vagyis őt olyan színben tünteti fel, mint aki háborút akar.

Hírdetés

Ezt a szálat tovább gombolyítva úgy vélekedett, hogy az ellenfele és a mögötte álló politikai erők félnek a választóktól. Kilátásba helyezte, hogy nem tűnik el a politikai porondról, hanem „tovább dolgozik az ország építésén, és annak megállításán, hogy a fiatalok tömegesen hagyják el az országot”.

A pozsonyi történelmi vásárcsarnok előtti téren a szimpatizánsai előtt rögtönzött beszédet mondott arról, mennyire elfogadhatatlan, ha valaki a polgárokat a háború rémével fenyegeti. Szavait nem kommentálnánk, annyit azonban megjegyeznénk, hogy a napi világpolitikai események ismeretében sajnos nem Pellegrini és kampánystábja az, aki a háború sötét árnyát vetíti előre.

A lényeg tehát, hogy Szlovákiának új államfője van Peter Pellegrini személyében, a többit majd meglátjuk…

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »