Peking óvatosságra inti Tajvannal kapcsolatban az európai államokat

Peking óvatosságra inti Tajvannal kapcsolatban az európai államokat

Peking óvatosságra intette pénteken azokat az európai államokat, amelyek fogadni készülnek Tajvan külügyminiszterét, Joseph Vut.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője minden európai országot figyelmeztetett, tartózkodjanak a hivatalos kapcsolatoktól a tajvani hatóságokkal és kerüljék a tajvani „függetlenségi erők” támogatását. Vang elmagyarázta, hogy mivel csak egy Kína létezik és Tajvan annak része, Tajvannak nem lehet és nincs is külügyminisztere, a funkció csupán „a régió helyi külügyi osztályának vezetői posztja”.

Joseph Vu a jövő héten Prágában egy elemző központ rendezvényén találkozik Petr Pavel cseh elnökkel.

Hírdetés

A tajvani diplomata teljes programja nem ismert. A kínai külügyi szóvivő most az európai országoknak címezve ismételten azt kérte, hogy értsék meg a tajvani kérdés lényegét, tartsák be a Kínával szemben vállalt kötelezettségvállalásaikat, ne támogassák a Tajvan függetlenségéért küzdő erőket és ne bonyolítsanak hivatalos kapcsolatokat Tajvannal semmilyen formában.

Vang üzent a szigeten kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) is, mondván bármilyen, részükről megnyilvánuló szeparatista cselekmény kudarcra van ítélve.

Kína szakadár tartományának tartja a szigetet, amely 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkezik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »