Útmenti keresztet áldottak meg Hajdúböszörményben

Útmenti keresztet áldottak meg Hajdúböszörményben

Kocsis Fülöp metropolita vezette vecsernyére gyűltek össze május 20-án, pünkösdhétfőn az Istenszülő elszenderedése templomban a Hajdúböszörményi Görögkatolikus Egyházközség tagjai, majd a Külső-Hadházi úton szentelték meg a város első útmenti keresztjét, a Szepesi család fogadalmát valóra váltva.

Hajdúböszörmény az ország negyedik legnagyobb közigazgatási területű települése, és ezen a hatalmas területen még sohasem állt kereszt az út mentén. Szepesi Tibor, az egyházközség képviselő-testületének tagja fogadalmat tett, hogy Hajdúböszörmény határában útmenti keresztet állít, igyekezvén megtartani a történeti hűséget, alaposan megvizsgálva, milyen szimbólumok szerepeljenek a kőkereszten. Sokszor ütközött nehézségekbe, ilyenkor az imából, a Bibliából és a családi összefogásból merített erőt, hogy véghez tudja vinni fogadalmát.

Ez év nagypéntekjén kezdte el saját kezűleg a kivitelezést (zsaluzás, betonozás stb.), lépésről lépésre haladt segítőivel együtt. Közben felvette a kapcsolatot Janka Gábor ikonfestő atyával, aki megfestette a görögkatolikus keresztre a korpuszt, a testet.

Kocsis Fülöp metropolita a szentelés időpontját pünkösdhétfőre tűzte ki, ekkorra a kereszt és a környezete is szépen elkészült. Az ünnepi esemény vecsernyével kezdődött az Istenszülő elszenderedése templomban, melynek végén Kocsis Fülöp beszédében rávilágított, hogy miért is állítunk keresztet:

Hírdetés

Ezt követően vonultak ki a Külső-Hadházi útra Bodogán László parókussal együtt, ahol a metropolita megáldotta Hajdúböszörmény első útmenti keresztjét, illetve Sőrés István alpolgármester is beszédet mondott, melyben az útmenti keresztek történetét és néprajzi jelentőségüket ismertette. 

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye/Hajdú7 Kft.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »