A gyógyító nap, a csend és a víz ereje Gyűgyön

A gyógyító nap, a csend és a víz ereje Gyűgyön

A fenti mottóval indították el a 2024-es nyári szezont Gyűgy gyógyfürdővárosban. Az elkövetkező hónapokban számos rendezvénnyel várják a látogatókat, s nem mellesleg a strandszezon is kezdetét veszi a kedvelt kisvárosban.

Szombaton kora délelőttől a gyógyszállók előtti promenádé átalakult a kézművesek utcájává. A tágabb Hont és Bars régióból érkeztek kézművesek és termelők. A kézművesek utcáján természetes alapanyagból készített saját termékek sokasága jelent meg. A kézműves szappanoktól a textíliákon át kerámia- és egyéb dísztárgyakig igen nagy volt  a kínálat. A művészi alkotások mellett lekvárok, gyógynövényszörpök, háztáji termékek és befőttek is megtalálhatóak voltak.

Nem hiányozhatott a gasztronómia sem, a lacikonyha mellett helyi specialitások, a térségre jellemző ételek közül is válogathattak a látogatók. A szezonnyitó rendezvény része volt a késő estig tartó kulturális program, melynek helyszíne az egyik gyógyszálló előtti téren felállított színpad volt.

Az eseményen ismertették a regionális turisztikai szervezet új megnevezését. A Napos Hont regionális turisztikai szervezet a gyűgyi mikrorégió értékeit öleli fel.

Emellett Szlovákiában itt a legtöbb az egy évre eső napsütötte napok száma, ezáltal az ország legnaposabb gyógyfürdője is.

A város gyógyszállói szinte az év minden napján fogadják a vendégeket, akik számos procedúra közül választhatnak a gyógykezelés során. A gyűgyi ásványvíz összetételének köszönhetően a világ egyik legértékesebb vizeinek egyike.

A magas ásványianyag-tartalma, valamint a szén-dioxid és kén-hidrogén  egyedi kombinációja egyidejűleg különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmas. Mozgásszervi, szív-és érrendszeri, idegrendszeri betegségek, foglalkozásköri túlterheltség okozta betegségek gyógyítását is végzik az itteni gyógyszállókban.

Hírdetés

A gyűgyi gyógykezelés alapvető része az ásványvizes gyógyfürdő, melyet csaknem 70 további hatékony, hagyományos és modern gyógykezelési módszer és eljárás egészít ki. Ezek némelyike Szlovákiában csupán itt érhető el.

Remek sétákat tehetünk a Búroš parkerdőben. Megállhatunk a domboldal tövében álló hangulatos borospincéknél, ahol megkóstolhatjuk a Honti régió kiváló borait. Megtekinthetjük a „római fürdő” maradványait, a mészkőkúpokat, de akár a szomszédos Egeg gótikus templomát is megcsodálhatjuk.

Úgy tartják, hogy a gyűgyi ásványvizet már az ókori rómaiak is ismerték. A gyűgyi forrásokról szóló legrégibb írásos emlék Wernher György 1549-ben kiadott „Magyarország csodálatos ásványvizeiről” szóló művében és Bél Mátyás 1742-ből származó „Észak-Magyarország történeti-földrajzi ismertetése“ című művében található.

A középkorban a vizet reuma, szemgyulladások, bőrbetegségek és emésztőrendszeri bántalmak kezelésére használták. A gyűgyi vizet 1894-ben hivatalosan is gyógyvíznek nyilvánították.

Gyűgy föld alatt rejlő kincsét eleinte ivókúrákra használták, sőt a 20. század elején palackozva exportálták Amerikába és Egyiptomba. Ebben az időben nyíltak meg az első ásványvizes medencék is. Az egyiket a források tulajdonosa, Oberndorff Hugó építtette a családjának, a másikat Gutmann Fülöp, majd a budapesti Brázzay Kálmán lett a medencék és források bérlője.

Az első fürdőház az ötvenes évek elején épült, 1966-ban nyílt meg a első gyógyszálló, majd a hetvenes évek végén a Rubin és a nyolcvanas években a Gyémánt gyógyszállók.

A gyógyfürdő szolgáltatásairól magyar nyelven az alábbi linken olvashat.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »