Pécs város elismerését vehette át Bíró László nyugalmazott püspök

Pécs város elismerését vehette át Bíró László nyugalmazott püspök

A pécsiekért végzett áldozatos és önfeláldozó munkájáért és az élethosszig tartó közösségépítő tevékenységének elismeréseként Pro Communitate díjat adományoztak Bíró László nyugalmazott tábori püspök részére. A Pécs város napi ünnepségsorozat részeként szeptember 1-jén a Kodály Központ koncerttermében megtartott ünnepi közgyűlésen adta át az elismeréseket Péterffy Attila polgármester.

1367. szeptember 1-jén írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező oklevelet. 1994 óta ez a nap Pécs város napja, amikor minden évben díjakkal ismerik el az arra érdemesek Pécs városért végzett tevékenységét, szolgálatát.

A Pro Communitate díj annak a személynek vagy közösségnek adományozható, aki Pécs város rangját emelő, hírnevét öregbítő egyszeri aktuális vagy kiemelkedő folyamatos, egyéni vagy kollektív teljesítményt nyújtott. 2024-ben Bíró László nyugalmazott tábori püspök munkásságát ismerték el Pro Communitate díjjal, aki idén ünnepli pappá szentelése 50. és püspökké szentelése 30. évfordulóját.

Bíró László Szekszárdon született 1950. október 31-én. A gimnáziumot a győri bencéseknél végezte. 1974. június 23-án szentelték pappá Szekszárdon. Lelkipásztori szolgálatát a Pécsi Egyházmegyében kezdte. 1974–1977 között Mágocson, majd még abban az évben egy rövid ideig Szigetváron volt káplán. 1977–1978-ig Pécsett a székesegyház káplánja volt, majd 1978-ban szentszéki jegyző, 1980–1989 között püspöki szertartó és titkár. 1989-től a pécsi székesegyház plébánosa, 1990-ben a püspöki bírósági helynök, 1991-től mesterkanonok, majd 1994-től teológiai tanár.

1994. április 18-án Szent II. János Pál pápa kinevezte Castrae Galbae-i címzetes püspökké és kalocsa-kecskeméti segédpüspökké. 1994. május 21-én püspökké szentelték Kecskeméten az Urunk Mennybemenetele-társszékesegyházban. 1994. június 1-től 1995. augusztus 1-ig kalocsa-kecskeméti érseki helynök, 1996 és 2008 között a Központi Papnevelő Intézet rektora volt Budapesten. 2008. november 20-án XVI. Benedek pápa Magyarország katonai ordináriusává nevezte ki. Beiktatása 2009. január 9-én volt a Szent István-bazilikában, Budapesten. 2009–2021 között tábori püspök, 1994–2019 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (kezdetben Magyar Katolikus Püspöki Kar) családreferense. Bíró László püspöki jelmondata: Tecum Pro Te (magyarul: Veled, érted).

Hírdetés

A Pro Communitate díj méltatásakor elhangzott, hogy Bíró László hazulról hozott közvetlenségével, empátiájával maga köré gyűjtötte a családokat és a pécsi fiatalságot, közösségeket épített, szervezett, tanított és az elkötelezettségével, derűjével a pécsiek, illetve az ott tanuló egyetemisták sokaságát irányította a hit útjára és a közösség szolgálatára. Büszke a pécsiségére.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportjának alapító tagja. 17 év pécsi szolgálat után 1994-ben történt püspökké szentelését követően az új feladata elszólította Pécsről, de a szíve továbbra is visszahúzta, számtalanszor tartott Pécsen püspökként ünnepi szentmiséket, előadásokat, lelkigyakorlatokat. Püspökként nyugdíjas éveit Pécsett kívánja leélni, ebben az általa nagyon szeretett városban, ahol továbbra is aktívan akarja szolgálni az embereket. A Magyar Pálos Rend pécsi kolostorában lakva tovább éli papi hivatásának teljességét.

A további díjazottak névsora ITT található.

Forrás és fotó: pecsma.hu/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »